Hyppää sisältöön

Työkyky heikkenee: Alle 40-vuotiaat pitävät eniten pätkäsairauslomia

Suomalaisten työkykyennuste on heikentynyt. Lyhyitä sairauslomia on eniten alle 40-vuotiailla. Viina maistuu kuitenkin nuorille työntekijöille entistä harvemmin.

Työsuojeluvaltuutettu Jari Eronen seuraa HKScanin Vantaan-tuotantolaitoksella, etteivät työasennot kuluta liikaa esimerkiksi polvia. Kuva: Yle

Työelämän kiivas tahti piinaa etenkin nuoria työntekijöitä. Alle 40-vuotiailla on paljon lyhyitä poissaoloja. Unihäiriöt pahenevat yleensä iän myötä, mutta neljän viime vuoden aikana ne ovat lisääntyneet kaikilla ikäryhmillä.

Työeläkeyhtiö Varma ja hyvinvoinnin asiantuntijayritys Odum julkaisivat tiistaina tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan suomalaisten työkyky on kääntynyt laskuun. Muutokset huonompaan ovat tapahtuneet nimenomaan 20–40-vuotiailla. 

Yhtälö on erikoinen, koska samaan aikaan suomalaiset ovat ryhtyneet huolehtimaan terveydestään. Alle 40-vuotiaiden humalajuominen on puolittunut, tupakointi on vähentynyt, ja sohvaperunana viihtyy entistä harvempi.

Poissaolon syyt tutkitaan

Alle 40-vuotiaiden työkykyä heikentävät kova työtahti ja työnantajan vaatimukset. Työntekijät reagoivat stressiin muutaman päivän sairauslomilla. Ilmiö on tuttu HKScanin Vantaan-tuotantolaitoksilla.

– Sen huomaa etenkin kesätyöntekijöillä. Flunssa on selkeä poissaolon syy, mutta jos esimerkiksi polvikipuja alkaa olla paljon samassa työpisteessä, silloin tutkitaan, mistä on kyse, sanoo työsuojeluvaltuutettu Jari Eronen.

Pakkaaja Katja Andelinin mielestä pitkästä kokemuksesta on sekä hyötyä että haittaa. Ajan myötä oppii oikeat työasennot, mutta työ alkaa myös kuluttaa. Andelin on pakannut lihaa ja makkaraa 17 vuotta.

– Tahti on koventunut. Koneet ovat entistä tehokkaampia, ja mukana on pysyttävä, Andelin sanoo.

Sen sijaan pitkät poissaolot ovat viime vuosina vähentyneet. Työntekijä voidaan esimerkiksi siirtää sairausloman jälkeen vähäksi aikaa kevyempiin tehtäviin.

– Poissaolot maksavat, mutta kun saadaan sijoitettua työn tuottavuuteen niin, että ihmiset ovat työpaikalla, terveitä ja motivoituneita, tuo sijoitettu euro itsensä takaisin, sanoo HKScanin henkilöstojohtaja Sari Suono.

.
.