Hyppää sisältöön

Sipilä puhui Helsingin yliopiston lukuvuoden avajaisissa – sai huutoa osakseen

Pääministeri Juha Sipilän puhe Helsingin yliopistossa ei sujunut ongelmitta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) toi valtioneuvoston tervehdyksen Helsingin yliopiston lukuvuoden avajaisiin tänään maanantaina.

Sipilän puhe ei kuitenkaan sujunut ongelmitta, sillä puheenvuoron aikana hän sai osakseen huutoa yleisön seasta.

Sipilä totesi puheessaan, että menossa on yksi Suomen taloushistorian heikoimmista ajanjaksoista. Jos ennusteet tämänvuotisesta talouskasvusta toteutuvat, maan talous on vuoden lopussa yli viisi prosenttia pienempi kuin ennen kansainvälisen finanssikriisin alkua vuonna 2008, hän sanoi.

– Tämän vakavan taloustilanteen seurauksena haastan ja rohkaisen teitä. Hallitus ei voi jatkaa velaksi elämistä. Samalla on ollut pakko leikata myös muualta kuin etuuksista, Sipilä sanoi yliopistolaisille ja jatkoi:

– Taloutemme ei tule kohenemaan merkittävällä tavalla vähään aikaan. Pienemmillä resursseilla on jatkossa pystyttävä enempään ja parempaan. Monesti pienemmällä rahalla saa enemmän vaikuttavuutta. Omista kokemuksistani tiedän, että niukkuus luo myös luovuutta. Tämä on pitkälle asennekysymys.

Sipilä myös rohkaisi yliopistoväkeä luoviin ratkaisuihin ja uusiin toimintatapoihin.

– Meidän on rohkeasti uudistuttava, uskallettava luopua vanhoista toimintatavoista ja muutettava ajattelutapaamme. Uudistumisen pitää pysyä jatkuvana tilana ja vireenä.

Sipilän hallitusta on arvosteltu muun muassa koulutusleikkauksista.

Hallituksen kärkihankkeiden askelmerkeistä ja aikatauluista on määrä järjestää tiedotustilaisuus illalla noin kello 20. Paikalla ovat Sipilän lisäksi valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) ja oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.), valtioneuvosto tiedottaa.

.
.