Patjamajoitusta ja jonoja poliisiasemalla: turvapaikanhakijoille jo vaikea löytää yösijaa

Tulijoita on niin paljon, että vastaanottokeskukset ovat tupaten täynnä. Tampereen poliisiasemalla on aamuisin jono oven edessä ennen avaamista.

Kotimaa
Äiti ja lapsi Punkalaitumen vastaanottokeskuksessa
Äiti ja lapsi vastaanottokeskuksessa.Antti Eintola / Yle

Pirkanmaan kaksi turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusta ovat viimeistä sijaa myöten täynnä. Mänttä-Vilppulassa ja Punkalaitumella on majoitettuna yhteensä 600 turvapaikanhakijaa.

– Meillä on 300 turvapaikanhakijaa, joista sata on patjamajoituksessa, kertoo apulaisjohtaja Helena Noroila Punkalaitumen vastaanottokeskuksesta.

– Ihmisiä on täällä Haukankoskella majoitettu muun muassa jumppa- ja juhlasaliin, luokkiin ja lasten leikkihuoneeseen.

Viime torstaina Punkalaitumen vastaanottokeskus joutui sulkemaan ovensa.

– Emme pysty ottamaan enää uusia tulijoita, sanoo Noroila.

Punkalaitumen keskuksen ruuhkaa puretaan siirtämällä hätämajoituksessa olevia hakijoita Harjavallan vastaanottokeskukseen.

Tampereen pääpoliisiasemalla jonoja oven edessä jo ennen avaamista

Myös turvapaikkahakemuksia vastaanottavan poliisin työpaineet ovat kovat.

– Joka aamu meillä on täällä yleensä toistakymmentä ihmistä odottamassa ovien avautumista, sanoo rikoskomisario Ari Luoto Sisä-Suomen poliisilaitokselta.

Tampereella poliisi käsittelee Pirkanmaan kahden vastaanottokeskuksen sekä poliisiasemallle suoraan ilmoittautuvien turvapaikahakijoiden asioita.

– Oikeastaan kaikki aika tässä ulkomaalaistutkinnassa menee tällä hetkellä hakijoiden vastaanottamiseen ja majoituksen järjestämiseen, sanoo Luoto.

– Olemme onneksi saaneet ja saamassa jonkin verran lisäväkeä purkamaan tilannetta.

Vuonna 2014 Sisä-Suomen poliisilaitokselle tuli 210 turvapaikanhakijaa, tänä vuonna hakijoita on ollut jo yli 600.

– Osa ns. pohjoista reittiä tulevista turvapaikanhakijoista ei jätä turvapaikkahakemustaan heti pohjoisessa vaan jatkavat suoraan matkaa muun muassa Tampereelle, kertoo Luoto.

Facebookissa vääntöä vanhusten asunnoista

Punkalaitumelainen kansanedustaja Martti Mölsä kirjoittaa Facebook-sivullaan vanhuksille tarkoitettujen asuntojen ottamisesta turvapaikanhakijoiden käyttöön.

– Punkalaitumen Vanhustenkotiyhdistys ry:n asunnot 71 kpl on täytetty pakolaisilla. Kunnanhallitus ja valtuusto ei ole tehnyt päätöstä ko. asioista, kirjoittaa Mölsä.

Vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Helena Noroila kertoo, että vanhainkotiyhdistys on vuokrannut kesällä SPR:lle kahdeksan vapaana ollutta asuntoa.

Kunnanjohtaja Lauri Inna kuittaa, että asuntojen vuokraus on vanhustenkotiyhdistyksen ja SPR:n välinen asia.

– Vuokrasopimusten tekeminen ei kuulu kunnalle.