Sudet raatelivat lampaita Sievissä – suden kaatoon pikavauhtia

Kahden suden epäillään raadelleen maanantaiyönä kaksikymmentä lammasta Sievin Jyringissä. Sudet ovat aiemminkin tänä kesänä vahingoittaneet tuotantoeläimiä alueella, joten Suomen Riistakeskus on myöntänyt yhden eläimen kaatoon poikkeusluvan.

Kotimaa

Vahinkoperustainen poikkeuslupa alkaa 1.9. ja se on voimassa 21 vuorokautta tarkkaan rajatulla kolmella alueella Kalajoella ja Sievissä. Alue on rajattu niiden tilojen ympärille, joissa sudet ovat raadelleet eläimiä.

Riistakeskuksen myöntämän luvan perusteluina ovat susien tuotantoeläimille tänä kesänä aiheuttamat lukuisat vahingot.

Sudet raatelivat heinäkuussa puolenkymmentä lammasta Kalajoen Rautiossa. Susi vieraili tilalla uudestaan pari viikkoa sitten ja tappoi yhden lampaan. Sievissä sudet tappoivat viikko sitten vasikan. Sunnuntain ja maanantaina välisenä yönä Sievissä raadeltiin kaksikymmentä lammasta.

Petoyhdyshenkilö Esko Ainasojan mukaan susista on kesän aikana tehty kymmeniä havaintoja Sievissä. Hänen mukaansa Sieviin ja lähialueelle on todennäköisesti asettunut asumaan 2-3 sutta, sillä vierailut ovat olleet aiempaa tiheämpiä.

Vahinkojen määrä kertoo suden kannan kasvusta Suomessa

riistapäällikkö Keijo Kapiainen

Osa olisi karitsoinut pian

Sieviläinen lammastilallinen Mikko Säilynoja löysi maanantaiaamuna lampaitaan raadeltuina eri puolilta pihaa. Susien yöllisen vierailun jäljiltä eläimiä oli heti kuollut 16, mutta neljä piti vaikeiden vammojen vuoksi lopettaa myöhemmin päivällä.

Lukumääräisesti vahingot nousevat 20 suuremmiksi, sillä osa kuolleista lampaista olisi karitsoinut lähiaikoina. Suomen lammas saa kerralla 2-5 karitsaa.

Susi on EU:n direktiivien ja Suomen lainsäädännön mukaisesti rauhoitettu eläin ympäri vuoden. Sen kaatoon voidaan myöntää vahinkoperustaisia ja kannanhoidollisia poikkeuslupia.

Riistapäällikkö Keijo Kapiainen Suomen Riistakeskuksesta kertoo, että susien aiheuttamat vahingot yleistyvät tyypillisesti loppukesästä. Tänä vuonna vahinkoja on hänen mukaansa ollut tavanomaista enemmän. Samaan aikaan Sievin tapausten kanssa sattui kotieläinvahinkoja myös Pohjois-Hämeessä ja Pohjois-Karjalassa.

– Vahinkojen määrä kertoo suden kannan kasvusta Suomessa, toteaa Kapiainen.