1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Suomi lähettää kolikoita Etiopiaan – "Suurin tilaus ikinä"

Valtion omistama Rahapaja on sopinut historiansa merkittävimmästä kolikkoviennistä.

talous
Ostoskeskuksesta Addis Abebassa, Etiopian pääkaupungissa.
Ostoskeskuksesta Addis Abebassa, Etiopian pääkaupungissa. Mikko Pihavaara / EPA

Etiopia on tehnyt 20 miljoonan euron kolikkotilauksen Suomen valtion omistamalta Suomen Rahapajalta. Pajan toimitusjohtaja Paul Gustafsson kuvaa kauppaa yhtiön suurimmaksi kolikkovientisopimukseksi koskaan.

– Se on meille suurin kolikkotilaus ikinä mihinkään maahan, toteaa Gustafsson.

Kauppa tietää lisää työtä Vantaalla sijaitsevalle kolikkotehtaalle syksystä alkaen.

Afrikan mantereella käteisellä on yhä vahva asema. Etiopia on tilannut kolmea erisuuruista pikkukolikkoa: yhtä birriä sekä 50 ja 25 birrsentin kolikoita. Päivän arvolla yksi birr on noin neljä eurosenttiä. Kolmivuotisen sopimuksen ensimmäiset kolikot toimitetaan puolen vuoden päästä allekirjoittamisesta.

Suomen Rahapaja on maailman suurimpia kolikkoviejiä, joskin valmiiksi lyötyjä kolikoita suurempi bisnes ovat niin sanotut sokeat kolikot. Lyötyä rahaa valmistetaan enimmäkseen Suomen Vantaan tehtaalla, mutta myös Norjassa on Suomen Rahapajan kolikkotehdas. Lyömättömiä raha-aihioita tehdään puolestaan yhtiön Saksan ja Espanjan pajoilla.

Vaikka toisin voisi luulla, Vantaalla ei valmistu toimitusjohtaja Gustafssonin mukaan tällä haavaa lainkaan euroja. Tehtaalla virtaa nyt kolikoita Lähi-itään ja Latinalaiseen Amerikkaan.

Afrikkalaisia tilaajia viime vuosina ovat olleet Etiopia aiemminkin sekä Burundi.

Lue seuraavaksi