1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Työttömyysturvaa voidaan joutua leikkaamaan ennakoitua enemmän

Työttömyyden paheneminen voi johtaa työttömyysturvan lisäleikkauksiin. Työttömyysvakuutusrahaston mukaan tilanne on kassan kannalta nyt jopa pahin sitten 1990-luvun laman.

talous
Suojakypärä.
Tommi Pylkkö / Yle

Työttömyys kasvaa niin lujaa vauhtia, että työntekijöiden ansiosidonnaista työttömyysturvaa voidaan joutua leikkaamaan ennakoitua enemmän.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan rahoituksesta vastaavan työttömyysvakuutusrahaston mukaan huonojen aikojen varalle kerätyt EMU-puskuritkin uhkaavat loppua työttömyyden pahentuessa. Rahaston suhdannepuskureita on käytetty merkittävästi jo kahtena vuotena ja ensi vuoden jälkeen puskuri on käytetty.

Työttömyysvakuutusrahaston varatoimitusjohtaja Tapio Oksanen muistelee, että viimeksi 1990-luvun alussa tehtiin samanlaisia isoja alijäämiä työttömyysvakuutuksessa.

Ahdinkoon ajautunutta kassaa ollaankin vahvistamassa työttömyysvakuutusmaksuja korottamalla. Sekä työantajan keskimääräistä maksua että työntekijöiden maksua esitetään korotettavaksi 0,5 prosenttiyksiköllä.

Eduskunta säätää työttömyysvakuutusmaksujen tasosta vuosittain lailla.

Työttömyysvakuutusrahaston talousarvio lähtee siitä, että työttömyysaste on tänä vuonna keskimäärin 9,5 prosenttia ja 10,1 prosenttia vuonna 2016. Rahaston menot nousevat noin kymmenen prosenttia.

Varatoimitusjohtaja Oksanen huomauttaa, että työttömyys on kasvanut trendinomaisesti useamman vuoden ajan.

Työmarkkinaosapuolet ovat vahvasti eri mieltä siitä, miten kassan puskureita saataisiin vahvistettua.

EK:n johtava asiantuntija Vesa Rantahalvari sanoo, että jatkossa tarvitaan kovia toimia työttömyysturvan suhteen, jotta puskurit saadaan taas kuntoon. Hallituksen säästöaikeet eivät työnantajapuolen mukaan riitä.

Palkansaajapuoli ei ole valmis työnantajien esittämiin työttömyysturvan lisäleikkauksiiin. SAK:n johtaja Saana Siekkinen muistuttaa, että hallituksen kaavailema 200 miljoonan euron leikkaus on itsessään todella kova leikkaus.

Lue seuraavaksi