Sosiaalinen media teki luokkakokouksen järjestämisestä helppoa

Miten sitä vanhoja luokkakavereita jäljitettiin ennen nettiä? Nyt luokkakokouksen kutsuja perustaa tapahtuman Facebookiin, ja porukka on pian kasassa. Kaikki entiset koulukaverit eivät kuitenkaan löydy netistä.

Kuva: Yle

Koulukaverit.com, Facebook (siirryt toiseen palveluun) ja Google. Siinä luokkakokouksen järjestäjän tehokkaimmat työkalut. Nämä kaikki, ja viisi vuotta aiemmasta kokoontumisesta peritty sähköpostilista, olivat käytössä myös Sirkku Nevarannalla, kun hän lähti kutsumaan yhteen Pälkäneen lukion vuoden -75 abeja.

– Perustimme myös oman Facebook-ryhmän, johon jokainen lisäsi tuttujaan ja ihmiset laittoivat kuvia vuoden -75 abeista, Nevaranta kertoo.

– Sitä kautta on kiva pitää yhteyttä edelleen.

Vuonna 2002 perustetulla Koulukaverit.com (siirryt toiseen palveluun)-sivustolla luokkakokousten määrä on kasvamaan päin.

– Tämä on nykyään se tapa järjestää luokkakokouksia. Sen sijaan, että soitellaan kaikille, perustetaan tapahtuma meille tai Facebookiin, sanoo Koulukaverit.com:in perustaja Jupe Arala.

– Jos katsotaan sivulatausten määrää, suurin käyttötarkoitus meidän sivuilla on katsoa, mitä jollekin kuuluu. Muistojen verestäminen on tärkein syy, miksi sinne tullaan.

Tapaamiseen tulevat Facebookissa viihtyvät

Arala itse on ollut luokkakokouksessa vain kerran, vuosituhannen alussa Kokkolassa. Kokemus oli outo ja hauska. Oli ihmeellistä nähdä yläasteelta tutut naamat.

Niitä vähän vetäytyvämpiä, ei ollut siellä. Eikä heistä ole muutenkaan tietoa missään netissä.

Jupe Arala

– Mutta toisaalta ne, jotka sinne ilmestyivät, ovat muutenkin aika aktiivisia. Olen pysynyt hyvin kärryillä heidän kuulumisistaan, Arala kertoo.

– Niitä vähän vetäytyvämpiä, joita olisin halunnut nähdä, ei ollut siellä. Eikä heistä ole muutenkaan tietoa missään netissä. Eli ne, jotka on sosiaalisesti aktiivisia, ovat sitä kaikissa sosiaalisissa medioissa ja elämässä muutenkin.

Kesäkuun alussa järjestettyyn Pälkäneen lukion abien kokoontumiseen tuli 27 neljäkymmentä vuotta sitten kirjoittaneesta 63 abista. Kouluaikojen jälkeen porukka oli koolla nyt jo kolmatta kertaa. Ensimmäisen kerran kokoonnuttiin kymmenen vuotta sitten.

– Silloin oli vähän pönäkkää. Kättelimme toisemme ja esittäydyimme. Muutama oli niin muuttunut, ettei heitä meinannut tuntea, Nevaranta muistelee.

– Seuraavalla kerralla oli paljon rennompaa, kun oli jo tutustuttu paremmin.

Ikää tulee, mutta ihminen ei muutu

Parasta luokkakokouksessa oli vanhojen ystävien tapaaminen.

– Ja oli hauska huomata, että vaikka ikää tulee, ei ihminen kuitenkaan kauheasti muutu.

Kun on samaan aikaan synnytty ja eletty nuoruus, se muokkaa ihmistä ja yhdistää.

Sirkku Nevaranta

Pälkäneen vuoden -75 abit aikovat kokoontua seuraavan kerran jo kolmen vuoden päästä. Aralan luokkakokouskokemus on jäänyt yhteen kertaan.

– Sen jälkeen ei ole ollut, tai sitten minua ei ole kutsuttu, hän naurahtaa.

– Se oli ehkä vähän liian lähellä kouluvuosia. Ehkä nyt tapaaminen olisi mielenkiintoisempaa.

Itse Arala ei luokkakoukousta ole kuitenkaan aikeissa kutsua kokoon, vaikka oma sivusto, jolle on rekisteröitynyt 900.000 käyttäjää, tarjoaisi siihen välineet. Koko projekti kuulostaa hänestä "älyttömän vaivalloiselta".

– Jossain vaiheessa meidän palvelun kanssa oli yhteistyössä toimija, joka kutsui jonkun koulun monta vuosiluokkaa kerralla koolle. Varasi tilan, bändin, ruuat ja kaikki, ja järjesti kokoontumisen, Jupe Arala muistelee.

– Me annoimme luvan ja kaveri järjesti muutaman. En sitten tiedä, mihin se jäi. Ilmeisesti homma ei ollut kuitenkaan ihan superkannattavaa.

Pälkäneen lukion 40 vuoden takaisille abeille pienemmät juhlat riittivät hyvin. Kokoontuminen pidettiin paikallisessa ravintolassa ja ohjelmana oli muun muassa tietovisa, vanhojen valokuvien katselua ja menneiden muistelua.

– Kun on samaan aikaan synnytty ja eletty nuoruus, se muokkaa ihmistä ja yhdistää, Sirkku Nevaranta sanoo.