Itsenäisyyspuolue etsii puheenjohtajaa

Alajärveläinen Antti Pesonen on vetäytynyt Itsenäisyyspuolueen johdosta sairastumisensa vuoksi. Euroopan unionista ja eurosta irti pyristelevää Itsenäisyyspuoluetta johtaa nyt varapuheenjohtajisto. Uuden puheenjohtajan puolue saa aikaisintaan helmikuussa.

Kotimaa
Antti Pesonen
Antti Pesonen johti Itsenäisyyspuoluetta vuodesta 2004.Anne Rahjola / Yle

Itsenäisyyspuolue on tällä hetkellä ilman puheenjohtajaa. Puoluetta yli kymmenen vuotta johtanut alajärveläinen Antti Pesonen on vetäytynyt puheenjohtajan tehtävistä sairastumisensa vuoksi. Antti Pesonen ilmoitti erostaan aiemmin elokuussa.

Puolue saa uuden puheenjohtajan aikaisintaan helmikuun yleiskokouksessa. Siihen saakka puoluetta johtaa varapuheenjohtajisto, joka valitaan uudelleen ensi viikonloppuna uuden puoluehallituksen järjestäytymiskokouksessa.

– Alustavasti on suunniteltu seuraavaa yleiskokousta helmikuulle, mutta tuo ajankohta saattaa tulla liian nopeasti tähän puheenjohtajavalintaan. Voi olla, että siihen mennessä ei ole vielä ehdotettu tai löydetty sopivia ehdokkaita. Ehdokas pitää kuitenkin ilmoittaa 80 päivää ennen kokousta. Voi olla, että helmikuu tulee liian nopeasti, selvittää puoluehallituksen jäsen Harri Koskela Ilmajoelta.

Antti Pesosen toivotaan palaavan

Harri Koskela uskoo, että Antti Pesonen palaa vielä Itsenäisyyspuolueen johtoon, jos hänen terveydentilansa sen sallii.

– Ehdottomasti uskon. Kyllä tämä puolue on ollut Pesoselle henkireikä ja elämäntapa. En usko, että hän jättäisi palaamatta, jos siihen yhtään realistiset mahdollisuudet ovat, Koskela toteaa.

Tällä hetkellä pois puoluerekisteristä

Itsenäisyyspuolue ei ole tällä hetkellä puoluerekisterissä, mutta puolue kerää jälleen kannattajakortteja tarkoituksenaan rekisteröityä uudelleen. Puolue ei ole koskaan saanut kansanedustajia, mutta sillä on ollut edustajia muutamissa kunnanvaltuustoissa. Viime eduskuntavaaleissa Itsenäisyyspuolue nelinkertaisti äänimääränsä. Kannatus jäi silti vajaaseen puoleen prosenttiin.

Itsenäisyyspuolueella on ollut vain kaksi puheenjohtajaa. Antti Pesonen johti Itsenäisyyspuoluetta vuodesta 2004. Puolue perustettiin vuonna 1994 Vapaan Suomen Liiton nimellä. Ensimmäiset kymmenen vuotta puoluetta johti Ilkka Hakalehto.

Klo 19.24 Tarkennettu jutun kohtaa Pesosen eroilmoituksesta.