Paiholan johtaja Ari Kuronen: Vastaanottokeskus toimii Kontiolahdella ainakin kolme vuotta

Kontiolahden Paiholaan avataan vastaanottokeskus lokakuun alussa. Aikataulu on tiukka ja edessä on vielä iso urakka, ennen kuin SPR:n ylläpitämä keskus on valmis vastaanottamaan noin 150 turvapaikanhakijaa. Vastavalittu keskuksen johtaja Ari Kuronen arvioi, että Paiholan vastaanottokeskus tulee toimimaan useita vuosia, vähintään kolme.

Kotimaa
Kontiolahden vastaanottokeskuksen sisäänkäynti.
Kontiolahden vastaanottokeskuksen sisäänkäynti.YLE / Heikki Haaplainen

Suomen Punainen Risti avaa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen Kontiolahden Paiholaan 1. päivä lokakuuta.

Paiholassa toimi aiemmin kymmeniä vuosia kunnan omistama vastaanottokeskus, jossa myös vastavalittu johtaja Ari Kuronen on työskennellyt. Kurosella on kokemusta alalta yhteensä yli 18 vuotta.

– Aloitin Paiholassa vuonna 1994. Sitten olin Vehkalahdella perustamassa ja lakkauttamassa keskusta vuonna 1999. Sitten taas Paiholaan takaisin ja sen jälkeen Kontioniemeen avattiin keskus 2009 ja lopetettiin vuonna 2012, Kuronen kertoo.

Paikat kuntoon kuukaudessa

Vuosien kokemuksen perusteella Ari Kuronen kertoo, että Paiholan perustaminen noin kuukaudessa on aika tiukka urakka. Ensin pitää tilat saattaa siihen kuntoon, että ne ovat vastaanottokunnossa.

Jos ollaan lattialla patjamajoituksessa, niin oma sänkykin on jo hyvä asia

Ari Kuronen

– Sitten pitää kalustaa eli sängyt, patjat, peitot ja liinavaatteet. Tarvitaan myös ruoanlaittoastiat. Ja henkilökunnan rekrytoiminen on aika haasteellinen tehtävä näin tiukalla aikataululla.

Kuronen kertoo, että Paiholan tilat soveltuvat hyvin lyhytaikaiseen turvapaikanhakijoiden vastaanottoon, vaikka laitosasuminen ei ole paras mahdollinen ratkaisu.

– Tilanne on kuitenkin aika kiperä monelle. Jos ollaan lattialla patjamajoituksessa, niin oma sänkykin on jo hyvä asia, Ari Kuronen kertoo.

Toimii useita vuosia

SPR:n mukaan turvapaikanhakijoita on Suomeen tullut eniten Irakista, Somalaista, Albaniasta ja Afganistanista. Myös syyrialaisten määrä on noussut kesän aikana.

Kun Paihola avaa ovensa kuukauden kuluttua, se on valmis vastaanottamaan 150 turvapaikanhakijaa. Ari Kurosen veikkaus on, että suurimmat ryhmät tulevat Syyriasta, Afganistanista ja Somaliasta.

Näin pitkiä nämä yleensä ovat.

Ari Kuronen

Ari Kuronen sanoo, että vastaanottokeskus tulee toimimaan Kontiolahden Paiholassa useita vuosia.

– On useita vuosia, ainakin kolme.

– Näin pitkiä nämä yleensä ovat. Vaikka hakijamäärät laskisivat varsinkin nopeasti, siitä huolimatta se aalto kestää niin pitkään, Ari Kuronen tietää.

"Ei herätä niin suuria tunteita"

Turvapaikanhakijoiden määrä on suomessakin kasvanut kesän aikana rajusti. Kaikki vastaanottokeskukset ovat nyt ääriään myöten täynnä.

Uusien vastaanottokeskusten perustaminen on herättänyt paikoin kovaakin kiistelyä, esimerkiksi mielenosoituksia puolesta ja vastaan. Forssan ja Keuruun päättäjät ovat ilmoittaneet SPR:lle, että ne eivät halua kuntaan vastaanottokeskusta. Ari Kuronen uskoo, että Kontiolahdessa ei synny suuria kiistoja.

Luulisin, että Paiholassa ei herää niin suuria tunteita.

Ari Kuronen

– Luulisin, että Paiholassa ei herää niin suuria tunteita. Siellä on kuitenkin 20 vuoden kokemus. On nähty ihan oikeasti, mitä se on. Aika vähän on semmoisia tuntemattoman pelkoja. Kyllä se on aika tunnettu asia, mitä turvapaikanhakijat sinne tuo, Kuronen sanoo.

Paiholan sairaalan juhlasalissa (Sairaalatie 6 A) järjestetään kuntalaisille tiedotus- ja keskustelutilaisuus torstaina 3. päivä syyskuuta kello 18-20. Paikalla ovat SPR:n, kunnan ja tilat omistavan Master-yhtiön edustajat.