Hyppää sisältöön

Hans Välimäki: Citykani kypsyy mukavasti ja maistuu hyvälle

Vuosittain metsästettävistä reiluista tuhannesta kanista valtaosa päätyy tutkimuskäyttöön tai Korkeasaaren eläinten ruoaksi. Metsästyskausi alkaa syyskuun alussa.

Kuva: Kristiina Lehto/ Yle

Citykaneja on metsästetty viime aikoina runsaat tuhat vuodessa, mutta vain harva niistä on päätynyt ihmisten ruoaksi. Suurin osa kaneista lahjoitetaan tutkimuskäyttöön tai viedään Korkeasaaren eläimille.

Kokki Hans Välimäellä on kuitenkin hyviä kokemuksia citykanien syömisestä. Hän kannustaa muitakin suomalaisia tekemään samoin.

- Kyllähän ne hyvin kelpaavat myös ihmisravinnoksi. Olen niistä muutaman kerran ruokaa tehnyt ja ne ovat oikein maukkaita eläimiä. Kypsyy mukavasti ja maistuu hyvälle, hän sanoo.

Välimäki muistuttaa, että tarhattu kani on arkiruokaa esimerkiksi Ranskassa ja sitä valmistetaan samaan tapaan kuin kanaa. Hänen oma suosikkinsa on kania sinapissa.

- Ihan vain valellaan sinapilla, rosmariinia ja suolaa ja pippuria, sitten vähän nestettä siihen ja valkosipulia, ja uuniin. Sitten käännellään ja väännellään. Sitten kun rupeaa liha irtoamaan luista, niin se on kypsää.

Kaupunki tai taloyhtiö tilaa metsästäjän

Kaninsyömiselle ei näe periaatteellista estettä myöskään elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Se selvitti citykanien raskasmetallipitoisuuksia muutama vuosi sitten, ja ne olivat samaa tasoa kuin vaikkapa jäniksillä.

Kanien metsästys sen sijaan on usein jäniksenmetsästystä hankalampaa, koska kanit asuvat lähellä ihmisasutusta, jossa myös maanomistus on jakautunut pieniin alueisiin.

Pääkaupunkiseudulla on kuitenkin muutama aktiivinen kaninmetsästäjä. Yksi heistä on Hannu Luoto, joka on tehnyt jo vuosia tilaustyötä esimerkiksi kaupungeille ja talonyhtiöille.

- Kyllä se lähtee yleensä siitä, että se on joko talonyhtiön piha tai puisto, minne on juuri istutettu uusia kasveja ja pensaita, ja sitten tulee kanipopulaatio sinne ja syö kaiken juuria myöten pois.