Hyppää sisältöön

Pori rajoittaa voimakkaasti tuulivoiman rakentamista

Porin kaupunginvaltuusto teki maanantaina tiukan päätöksen. Valtuusto linjaa, että tuulivoimaloita ei saa rakentaa kahta kilometriä lähemmäs asutusta.

Pori rajoittaa tuulivoimaloiden rakentamista. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Pori rajoittaa voimakkaasti uusien tuulivoimaloiden rakentamista.

Kaupunginvaltuusto teki maanantai-iltana päätöksen, että tuulivoimaloita ei saa jatkossa rakentaa kahta kilometriä lähemmäs asutusta. Kyse on sekä vakituisesta asutuksesta että loma-asutuksesta.

Ainoastaan kokoomuksen valtuustoryhmä vastusti linjausta. Äänestys päättyi lukemin 45–20.

Puolesta ja vastaan

Ennen äänestystä asiasta käytiin pitkä keskustelu.

Tapio Huhtanen (kesk.) korosti, että tuulivoima ei ole valtakunnallisesti arvokasta säätövoimaa. Hän katsoi, että tuulivoimalla ei ole myöskään vaikutusta työllisyyteen.

Juha Vasama (kok.) puolestaan arvosteli Porin valtuustoa siitä, että kilometriraja lisää rajoituksia ja toimii hallituksen normitalkoiden vastaisesti. Kokoomus olisi halunnut tehdä päätöksen, jossa olisi todettu, että etäisyysrajat päätettäisiin joka voimalan kohdalla erikseen.

Meitä on syytetty siitä, että emme ota kuntalaisia huomioon. Se on pelkkää retoriikkaa.

Juha Vasama (kok.)

– Kokoomusta on syytetty siitä, että emme ota kuntalaisia huomioon. Se on pelkkää retoriikkaa. Me haluamme ottaa kantaa jokaiseen kaavahankkeeseen erikseen, Vasama sanoi.

Kristillisdemokraatit, vasemmistoliittolaiset ja perussuomalaiset kävivät vuorollaan vaatimassa kilometrirajan asettamista. Pekka Satomaa (Ryhmä Satomaa) oli valmis kannattamaan jopa 20 kilometrin rajaa "hirviömäisille tuulivoimaloille".

Tuulivoiman kilometrirajan kannattajille tuli aplodeja kokousta seuraamaan saapuneelta yleisöltä.

SDP vaihtoi kantaa

Porin kaupunginvaltuuston kokousta ennen odotettiin jännityksellä SDP:n linjausta tuulivoimasta.

SDP oli asiassa hajaantunut: Keväällä puolue vaati kilometrirajaa valtuustoaloitteessa, jonka olivat allekirjoittaneet kaikki ryhmät kokoomusta lukuunottamatta. Kaupunginhallituksessa SDP vastusti kilometrirajaa, koska ryhmäjohtaja Esa J. Wahlmanin mukaan asiasta oli saatu uutta tietoa.

Yllättäen SDP päätyi valtuustoryhmässään ryhmäpäätöksellä kannattamaan kilometrirajaa. Demareissa ryhmäpäätös sinetöi sen, että myös kilometrirajan vastustajat joutuivat äänestämään rajan puolesta.

Olen aina luottanut sosiaalidemokraatteihin, että heille ihminen on tärkein.

Tapio Furuholm (vas.)

– Tämä on siitä erikoinen asia, että sain yllättäen perjantaina lisätietoa Helsingin päästä. Kaiken tässä salissa ratkaisevat demarit, ryhmänjohtaja Esa J. Wahlman (sd.) kävi kertomassa puhujapöntössä ja puolustamassa demarien uusinta kannanmuutosta.

Demarien monet mielenmuutokset saivat valtuustossa osakseen kiitosta ja velmuilua, joskus jopa samassa lauseessa.

– Olen aina luottanut sosiaalidemokraatteihin, että heille ihminen on tärkein, veisteli vasemmistoliiton ryhmäjohtaja Tapio Furuholm.

Haitat puntarissa

Virkamiehet ovat vastustaneet voimakkaasti kilometrirajan asettamista. Heidän näkemyksensä mukaan valtuuston linjaus estää uusien tuulivoimaloiden rakentamisen.

Tiedän, että Peittoon tuulivoimapuisto on aiheuttanut asukkaiden poismuuttoa.

Regina Wittsberg (kesk.)

Tuulivoimaloista tuli Porissa suuri puheenaihe sen jälkeen, kun kaupungin pohjoispuolelle Peittooseen nousi suuri tuulipuisto.

Peittoon lähialueen asukkaat ovat valittaneet tuulivoimaloiden aiheuttamista meluhaitoista. Asukkaat katsovat myös kiinteistöjen arvon heikketyneen tuulipuiston rakentamisen jälkeen merkittävästi.

– Mene pankkiin ja pyydä lainaa. Et saa. Tiedän, että Peittoon tuulivoimapuisto on aiheuttanut asukkaiden poismuuttoa. Eivätkä asunnot käy kaupaksi, Peittoon voimala-alueen lähiseudulla asuva Regina Wittberg sanoi.

Porissa on parhaillaan suunnitteilla runsaasti uusia tuulipuistoja muun muassa lähelle Meri- ja Länsi-Poria Jakkuvärkkiin ja Ahlaisten Lammiin.