1. yle.fi
  2. Uutiset

Sipilä: Koulutukseen ja biotalouteen satsataan eniten, molempiin 300 miljoonaa

Suurimman osan kärkihankkeisiin varatusta miljardista eurosta saavat biotalous ja koulutus. Sote-uudistuksesta ei sen sijaan kerrottu mitään yksityiskohtia.

politiikka
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (vas.), pääministeri Juha Sipilä ja oikeus- ja työministeri Jari Lindström hallituksen tiedotustilaisuudessa Helsingissä 31. elokuuta.

Hallitus on paljastanut, miten kärkihankkeisiin varatut miljardi euroa jaetaan.

Suurin osa rahasta menee biotalouden ja puhtaiden ratkaisujen sekä osaamisen ja koulutuksen kärkihankkeisiin. Molempiin satsataan 300 miljoonaa euroa. Hallitus on aiemmin ilmoittanut leikkaavansa koulutuksesta 600 miljoonaa.

Työllisyyteen ja kilpailukyyn panostetaan seuraavan kolmen vuoden aikana 170 miljoonaa euroa. Ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta ollaan kuitenkin säästämässä 200 miljoonaa.

Hyvinvointiin ja terveyteen satsataan 130 miljoonaa ja toimintatapojen uudistamiseen, normipurkuun sekä digitalisaatioon 100 miljoonaa euroa.

Tarkemmat toimenpiteet julki tällä viikolla

Kärkihankkeita on 26 kappaletta. Niiden alla on 80 toimenpide-ehdotusta, kertoi pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

– Hyviä hankkeita olisi varmasti ollut tuplamäärä, ja karsintaa jouduttiin tekemään. Kyllä me ihan hyvässä yhteisymmärryksessä tuo priorisointi pystyttiin tekemään, kuvaili Sipilä.

Ministerityöryhmät tulevat kertomaan tällä viikolla yksityiskohtia vastuualueidensa toimenpiteistä.

Tarkemmat tiedot kärkihankkeisiin liittyvistä puolestakymmenestä reformista julkaistaan myös myöhemmin tällä viikolla. Pääministeri mainitsi reformeista sote- ja eläkeuudistuksen ja kuntien tehtävien karsimisen sekä alue- ja keskushallinnon uudistamisen. Hallituksella on myös kivijalkahankkeita, joihin kuuluu esimerkiksi puolustuspoliittinen selonteko hallituskauden aikana.

Sipilä korosti, että kaikki kärkihankkeet ja reformit on aikataulutettu ja niille on valittu päätoimenpiteet sekä välietapit. Se, miten ensi vuoden kärkihankerahat jaetaan, selviää 9.–10. syyskuuta, jolloin pidetään hallituksen budjettiriihi.

Sote-alueet ja rahoitus selviävät lokakuussa

Sosiaali- ja terveystoimittaja Tiina Merikanto.
Erikoistoimittaja Tiina Merikanto arvioi Ylen tv-uutisissa hallituksen sote-askelmerkkejä ja uudistuksen suurimpia kysymysmerkkejä.

Pääministerin odotettiin kertovan myös sosiaali- ja terveysuudistuksen toteutuksesta, mutta mitään yksityiskohtia ei paljastettu.

– Lokakuun loppuun mennessä on tarkoitus päättää alueiden lukumäärästä ja rahoituksen perusrakenteesta. Tämän vuoden loppuun mennessä tehdään linjaukset muun muassa vaalien periaatteista. Tehdään nämä poliittiset päätökset alta pois, ja sitten ryhdytään muuttamaan lakia. Parlamentaarinen seurantaryhmä asetetaan heti eduskuntakauden alussa, totesi Juha Sipilä.

Kärkihankkeisiin kuului myös yhteiskuntasopimus, josta osapuolet eivät päässeet sopuun. Hallitus on luvannut antaa eduskunnalle selonteon sopimuksen korvaavista toimenpiteistä hintakilpailukyvyn parantamiseksi syyskuun loppuun mennessä. Samalla annetaan myös pääministerin ilmoitus kärkihankkeista ja reformeista.

Kärkihankkeille on varattu miljardi euroa ja tiestön korjausvelan vähentämiseen 600 miljoonaa. Kärkihankkeet rahoitetaan osinkotuloilla ja myymällä valtion omaisuutta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.), valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) ja oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) kertoivat Kesärannan tiedotustilaisuudessa hallitusohjelman painopisteiden rahoituksesta ja kärkihankkeiden aikatauluista. Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini oli työmatkalla Alaskassa.

Lue seuraavaksi