1. yle.fi
  2. Uutiset

Oppositio tyrmää hallituksen kärkihankepaketin – "Aikooko hallitus vatuloida neljä vuotta?"

Opposition SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ei odota hallituksen kärkihankkeilta suuria vaikutuksia. Vihreiden Ville Niinistö arvostelee hallituksen hankkeiden olevan pahasti kesken.

Kotimaan uutiset
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (oik.), pääministeri Juha Sipilä ja oikeus- ja työministeri Jari Lindström hallituksen tiedotustilaisuudessa Helsingissä 31. elokuuta.
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (oik.), pääministeri Juha Sipilä ja oikeus- ja työministeri Jari Lindström hallituksen tiedotustilaisuudessa Helsingissä 31. elokuuta.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Suurimmat oppositiopuolueet arvostelevat hallituksen kärkihankkeita koskevaa tiedotustilaisuutta heikoksi esitykseksi.

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan mitään konkretiaa ei tänään löytynyt.

– Näyttää siltä, että leikkaukset osaamiseen, koulutukseen ja työllisyyteen ovat paljon isompia kuin mitä näissä kertaluonteisissa kärkihankkeissa on, Rinne kommentoi.

Rinteen mukaan näillä rahasummilla ei leikkauksia pystytä paikkaamaan. Hän sanoo toivovansa, että hallitus onnistuu talouspolitiikassaan niin, että taloutta ja työllisyyttä saadaan vahvistettua. Kärkihankkeet näyttäisivät kuitenkin jäävän pienivaikutuksellisiksi, hän arvioi.

Rinne toivoo edelleen, että oppositio pääsisi mukaan vaikuttamaan sote-hankkeeseen. Jos sote toteutetaan huonosti, on vaarana, että suomalaisten veroaste kasvaa. Se on vaarallinen ilmiö, sanoi Rinne.

Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön mielestä hallituksen illalla esittelemissä kärkihankkeissa on kyse lähinnä aiemmin sovittujen leikkausten peittelemisestä. Valtaosa panostuksista vain lieventää samoille aloille tulevia leikkauksia, hän sanoo.

Niinistön mukaan hallituksen hankkeet ovat pahasti kesken, ja hallituksen tämäniltainen tiedotustilaisuus jäi vaisuksi. Panostus opetukseen on vain viidesosa aiemmin ilmoitetuista leikkauksista, hän laski.

– Olemme edelleen aika pimennossa siitä, aikooko Sipilän hallitus vatuloida neljä vuotta vai tuleeko sieltä joskus jotain oikeata.

Niinistö ihmetteli myös sitä, että hallitus pitää pimennossa keinot, joilla kärkihankkeet rahoitetaan.

– Hallitus pitää salassa, mistä rahat tulevat.

On hänen mukaansa ymmärrettävää, ettei etukäteen kerrota, mitä valtion omistusta myydään, mutta kansalaisten olisi tärkeä tietää, leikataanko valtionomistuksia, jotka tuottavat enemmän kuin nämä ehkä byrokraattisetkin hankkeet. Voi tulla turha härdelli, hän sanoi.

Vihreiden puheenjohtaja oli näkevinään, ettei ministereiden ilmeissä ollut paljon visionäärisyyttä. Hallituksen tiedotustilaisuudesta jäi Niinistön käteen lähinnä se, että sote-uudistusta halutaan viedä eteenpäin. Siitäkin tosin kerrottiin vain aikataulu, hän sanoi.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki sanoi odottaneensa konkretiaa, mutta "vatulointiahan sieltä tuli".

Hän oli odottanut merkittäviä panostuksia muun muassa koulutukseen. Arhinmäki ihmetteli myös sitä, että hallitus leikkaa ensi vuoden työllisyysmäärärahoja, vaikka tämänvuotiset ovat jo tässä vaiheessa loppuneet. Työllisyys on pakko saada nousuun, jos suomalaisesta hyvinvointivaltiosta halutaan pitää huolta.

Biotaloudessa saattaa olla hyviäkin hankkeita, arvelivat sekä Arhinmäki että Niinistö.

Myös Arhinmäki kummasteli sitä, että hallitus saattaa olla myymässä tuottavaa omaisuutta hankkeidensa toteuttamiseksi. Se ei ole kansantaloudellisesti järkevää, hän sanoi.

Sote-hankkeen suhteen myös Arhinmäki iloitsi siitä, että nyt saatiin sentään aikataulu ja prosessikaavio. Sote saattaa sisältää hänen mukaansa hyviäkin elementtejä.

Lue seuraavaksi