Pormestari johti brasilialaiskaupunkia Whatsapp-viesteillä – pakoilee poliisia kavalluksesta epäiltynä

Syyttäjien mukaan Bom Jardinin pormestarin Lidiana Leiten, 25, epäillään kavaltaneen miljoonia kaupungin koululaitokselta, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Ulkomaat

Brasiliassa poliisi etsii Bom Jardinin kaupungin pormestaria, jonka epäillään kavaltaneen miljoonia kouluilta ja johtaneen kaupunkiaan matkan päästä Whatsapp-puhelinsovelluksen avulla.

Tapauksesta kertovat esimerkiksi Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) ja brittilehti The Telegraph (siirryt toiseen palveluun).

Syyttäjien mukaan Lidiane Leite, 25, eli ylellistä elämää Maranhãon osavaltion pääkaupungissa São Luísissa, joka sijaitsee noin 275 kilometrin päässä Bom Jardinista. BBC:n mukaan he sanovat, että Leite piti yhteyttä alaisiinsa vain päivittäisillä Whatsapp-viesteillä.

Leite katosi sen jälkeen, kun hänen nimensä tuli esiin osavaltion koulutusvarojen väärinkäyttöä tutkittaessa. Tutkinnassa selvisi, että yli 3,5 miljoonaa euroa Bom Jardinin kouluille tarkoitettuja varoja on hävinnyt.

BBC:n mukaan kaupungin jo entuudestaan epävakaa koulutusjärjestelmä on nyt romahtanut ja opettajien palkkoja ei makseta.

Leitestä annettiin pidätysmääräys viime torstaina, ja osavaltion tuomari on sanonut hakevansa hänelle kansainvälistä etsintäkuulutusta, jollei hän ilmoittaudu poliisille tiistaihin mennessä.

Leite valittiin pormestarin virkaan sen jälkeen, kun hänen silloista poikaystäväänsä Beto Rochea kiellettiin vuonna 2012 asettumasta ehdolle korruptioepäilyjen takia. Nuori pormestari valitsi poikaystävänsä neuvonantajakseen ja muutti São Luísiin.

Asianajajansa Carlos Barrosin mukaan Leite ei ole tiennyt mistään väärinkäytöksistä.

– Hän oli liian nuori ja kokematon, kun hän aloitti virassa. [...] Hän ei ollut varma itsestään ja delegoi paljon tehtäviä Rochalle, Barros sanoi BBC:n mukaan.