Poliitikkojen linjauksen seuraus: Poriin kaavaillut tuulipuistot jäihin

Poriin on kaavailtu useita tuulipuistoja, mutta valtuuston maanantainen linjaus kahden kilometrin rajasta tuulivoimaloista asutukseen estänee suunnitelmat. Ainoastaan Porin edustalle tuleva merituulipuisto noussee alkuperäisen suunnitelman mukaan.

Kotimaa
Ilmattaren tuulivoimala Luhangan Latamäessä.
Arvo Vuorela / Yle

Porin kaupunginvaltuuston päätös tehdä tuulivoimalle kahden kilometrin raja asutukseen on estämässä suunniteltujen tuulipuistojen rakentamisen.

– Täytyy tutkia vielä asiaa, mutta todennäköisesti Poriin ei tule suunniteltuja tuulipuistoja tai ne pienenevät merkittävästi, apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus sanoo.

Peittoo oli virhe

Poriin on suunniteltu voimaloita muun muassa Ahlaisten Pahamäkeen ja läntisen Porin Jakkuvärkkiin. Nämä suunnitelmat ovat maanantaisen päätöksen jälkeen vaakalaudalla.

– Henkilökohtaisesti tunnen, että tämä on lievä takaisku. Olemme olleet edelläkävijöitä. Ymmärrän kuitenkin sen, että isot voimalaitokset ja niistä havaitut haitat ovat vaikuttaneet, Hannus sanoo.

Todennäköisesti Poriin ei tule suunniteltuja tuulipuistoja tai ne pienenevät merkittävästi.

Apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus

Kari Hannus myöntää, että Porin pohjoisosaan rakennetun Peittoon tuulipuiston huonot kokemukset ovat olleet iso tekijä tuulivoimakantojen muuttuessa kielteisiksi. Lähimmät asunnot Peittoossa sijaitsevat vain 650 metrin päässä tuulivoimaloista.

Asukkaat tyytyväisiä

Porin kaupunginvaltuuston maanantaista kokousta oli seuraamassa useita Ahlaisten ja Jakkuvärkin lähistön asukkaita.

– Kaupunginvaltuuston päätös tuntuu ihanalta. Ei tuulivoimaloita saa tehdä ihan mihin tahansa ja kenen tahansa nurkkiin, Riitta Kyynäräinen sanoi heti päätöksen jälkeen.

Kokouksessa oli paikalla myös Peittoon lähistön asukkaita, jotka ovat kokeneet tuulivoimahaittoja.

Olen onnellinen niiden puolesta, jotka ovat tulilinjalla. Meitä ei enää mikään auta.

Leila Kienokoski

– Kokemus puhuu. Tuulivoima aiheuttaa kovaa meteliä. Olemme olleet koekaniineja. Meidän on saatava jotain hyvitystä, Peittoon lähellä asuva Tarja Pajunen sanoi.

– Olen onnellinen niiden puolesta, jotka ovat tulilinjalla. Meitä ei enää mikään auta. Rajat olisi pitänyt olla jo aiemmin. En nuku öisin. Viime yönäkin nukahdin viideltä, Leila Kienokoski sanoi.