Ruotsi ja Ecuador ottivat ensiaskelia oikeusyhteistyöhön – tavoitteena Assangen kuulustelu

Ruotsi toivoo, että sopimus voidaan solmia ennen joulua.

Ulkomaat

Ruotsi ja Ecuador ovat tehneet ensimmäisen sopimusluonnoksen maiden välisestä oikeusyhteistyöstä. Sopimuksen tarve on tullut ilmeiseksi Ruotsissa raiskauksista epäillyn Wikileaks-vuotajan Julian Assangen tapauksen vuoksi. Assange on piileskellyt Ecuadorin Lontoon-suurlähestystössä kesästä 2012 lähtien.

– Assangea käsiteltiin kokouksessa vain ohimenevästi, oikeusneuvosto Cecilia Riddselius sanoo sanomalehti Dagens Nyheterissä (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsin hallitus ei yleensä puutu yksittäisiin rikostapauksiin. Ruotsi on halunnut kuulustella Assangea raiskausepäilyistä, mutta Ecuador ei ole suostunut siihen. Osa seksuaalirikosepäilyistä vanheni elokuussa, mutta Assangea epäillään yhä raiskauksesta.

– Teimme selväksi, että meillä on tarve solmia yleissopimus, joka rakentaa siltoja maidemme oikeusjärjestestelmien välille. Nyt olemme yhdessä luonnostelleet sellaisen, Riddselius sanoo.

Ruotsi toivoo, että sopimus voidaan solmia ennen joulua. Assange ei ole suostunut ruotsalaisten kuulusteltavaksi, koska hän pelkää, että hänet luovutettaisiin Yhdysvaltain viranomaisille. Yhdysvalloissa Assangea uhkaa syytöksiä melkein 750 000 salaisen asiakirjan vuotamisesta Wikileaks-sivustolle.