Obama: Ilmastonmuutos on nopeampaa kuin yritykset estää sitä

Obama puhui Glacier-kokouksessa, johon on kutsuttu Arktisen neuvoston kahdeksan jäsenmaan ja tarkkailijamaiden ulkoministerit, alkuperäiskansojen edustajia sekä asiantuntijoita eri puolilta maailmaa.

ilmasto
Barack Obama puhuu Glacier-kokouksessa Alaskassa.
Ilmastonmuutos näkyy Obaman mukaan jo arktisella alueella.Mandel Ngan / Lehtikuva

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama varoittaa, että ilmastonmuutos on nopeampaa kuin yritykset estää sitä. Obaman mielestä maailman johtajien on sovittava hiilidioksidipäästöjen leikkaamisesta Yhdistyneiden kansakuntien ilmastokokouksessa Pariisissa joulukuussa.

– Tämän vuoden pitää olla se vuosi, jolloin maailma viimein pääsee sopimukseen planeettamme suojelemisesta, kun vielä voimme tehdä sen, Obama sanoi arktisessa ilmastokokouksessa Alaskassa.

Ilmastonmuutos näkyy Obaman mukaan jo arktisella alueella. Hän mainitsi puheessaan ikiroudan sulamisen, merien ja jokien lämpenemisen ja happamoitumisen, rantaviivan nopean eroosion ja metsäpalokauden pidentymisen.

– Tiede on karua, ilmastonmuutos kärjistyy ja se osoittaa, että kerran kaukainen uhka on vahvasti nykypäivää, Obama sanoi.

Obaman mukaan Yhdysvallat ymmärtää, että sillä on iso osa maailman lämpötilan nousuun ja hyväksyy oman vastuunsa siitä. Obama puhui Glacier-kokouksessa, johon on kutsuttu Arktisen neuvoston kahdeksan jäsenmaan ja tarkkailijamaiden ulkoministerit, alkuperäiskansojen edustajia sekä asiantuntijoita eri puolilta maailmaa.

Lähteet: Reuters, AFP

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus