"Toivon, että olisin jollekin avuksi" – Kiteen Kesälahteen tulossa lemmikkieläinten tuhkaamo

Kiteen ympäristölautakunta pui torstaina Kesälahteen suunnitellun lemmikkieläinten polttolaitoksen ympäristölupahakemusta. Töihin on valmis tarttumaan metalliyritys S & J Tompuri. Yrittäjä Sirpa Tompuri on harjaantunut tehtävään hoitamalla toimintansa lopettavaa, Pohjois-Karjalan ainutta lemmikkieläinten tuhkaamoa Liperissä.

Kotimaa
Lemmikkieläinten tuhkauurnia.
Lemmikkieläinten tuhkauurnia.Yle Etelä-Savo

Pohjois-Karjalan ainoan pieneläintuhkaamon yrittäjä lopetti Liperissä heinäkuun alussa. Sirpa Tompuri kiteeläisestä S & J Tompuri Oy:stä meni entisen yrittäjän oppiin, ja on nyt valmis pyörittämään polttolaitosta metalliyrityksen yhteyteen tulevissa tiloissa Kesälahden teollisuusalueella.

Ympäristölupahakemuksesta selviää muun muassa se, että tuhkaaminen tapahtuu tehokkaassa polttouunissa, jonka jälkipolttokammiossa palavat syntyvät savukaasut.

Lemmikit tuhkataan heti, niiden säilytysaika pidetään mahdollisimman lyhyenä. Polttolaitos vastaanottaa maksimissaan yhdeksänkymmenen kilon suuruisia lemmikkejä.

Tähän mennessä naapurit eivät ole vastustaneet toiminnan aloittamista, lähimmät asuinrakennukset ovat yli sadan metrin päässä laitoksesta.

Yrittäjä Sirpa Tompuri on rakentanut asiakassuhteet ympäri Pohjois-Karjalaa eläinlääkäreiden ja eläinlääkäriasemien kanssa. Työ ei eläinlääkäriksi aikanaan halunnutta naista hirvitä, asenne on kasvanut omienkin lemmikkien menetysten myötä.

– Eläimet ansaitsevat tietynlaisen lähdön. Toivoisin, että olisin jollekin avuksi, sanoo Sirpa Tompuri.