Kymmenet nettisivut saavat ruksit päälleen vuosittain – kilpailijaan viittaavasta osoitteesta voi joutua luopumaan

Viestintävirasto käsittelee noin 200 verkkotunnuksen toiminimen loukkausepäilyä vuodessa. Kuopiossa kauppakeskukset suivaantuvat tapauksesta, jossa paikallinen mies varasi nettiosoitteen yhden kauppakeskuksen nimellä, mutta ohjasikin kävijät toisen sivulle.

Kotimaa
minnajaisocee.fi - nettisivu
Yle

Verkkotunnusten varaaminen esimerkiksi yritysten tai yhteisöjen nimellä aiheuttaa usein kiistaa Suomessa.

Viestintäviraston ryhmäpäällikkö Juhani Juseliuksen mukaan viestintävirasto joutuu ratkomaan noin pari sataa toiminimen loukkaustapausta vuodessa. Tapauksista noin joka kolmas johtaa tunnuksen peruuttamiseen.

Toiminimet ja aputoiminimet ovat lähtökohtaisesti suojattuja

Juhani Juselius

Yleensä kyseessä on yritys tai yhdistys, joka vaatii oman nimensä mukaisen tai sitä muistuttavan verkkotunnuksen varausta peruutettavaksi.

– Muun muassa toiminimet ja aputoiminimet ovat lähtökohtaisesti suojattuja. Peruuttamisvaatimuksista noin kolmannes päätyy varauksen peruuttamiseen, Juselius laskee.

Kauppakeskusten asiakkaat hämillään

Erikoinen toiminimen verkkotunnussekoilu tapahtui Kuopiossa, jossa yksityishenkilö varasi käyttöönsä suositun kauppakeskuksen nimen, mutta ohjasikin liikenteen suoraan kilpailijan kotisivulle. Kirjoittamalla selaimen osoiteriville kaupungin eteläpuolella sijaitsevan, Kauppakeskus Matkus Shopping Centeriin viittaavan osoitteen matkus.fi, selain ohjautui suoraan keskustassa sijaitsevan kahden muun kauppakeskuksen, Minnan ja IsoCeen sivuille.

Kauppakeskus Minnan ja IsoCeen kauppakeskusjohtaja Marja Mononen kuuli asiasta vasta hiljattain, ja vaati tekijää poistamaan uudelleenohjauksen saman tien.

– Eihän sellainen ole eettisesti oikein. Ei toisen verkkosivuja vaan voi käyttää noin.

Tylsää tässä on se, jos yleisölle on syntynyt kuva, että kilpailija yrittää kampittaa meitä

Minna Karppinen

Matkuksen markkinointijohtaja Minna Karppinen oli sekaannuksesta yhtä lailla pahoillaan.

– Tylsää tässä on se, jos yleisölle on syntynyt kuva, että kilpailija yrittää kampittaa meitä. Oikeasti välimme ovat erittäin hyvät.

Matkus.fi-tunnuksen varannut kuopiolainen, muun muassa digi- ja somekouluttajana tunnettu Oskari Uotinen kertoo tehneensä sivujen uudelleenohjauksen ajattelemattomasti, paria keskustan yrittäjäystävää tukeakseen.

– Olen käyttänyt tapausta myös esimerkkinä koulutuksissani. En tullut ajatelleeksi, että tulisin astuneeksi sillä kenenkään varpaille. Ymmärrän huolen asiasta ja ohjaus on nyt todellakin poistettu.

Juselius arvioi, että Kuopion-esimerkin kaltaisiin tapauksiin ei ole tarjolla yksiselitteistä ratkaisumallia.

– Kyseessä lienee asia, johon sovelletaan tapauksen mukaan eri lakeja, kuten rikoslakia. Viestintäviraston toimivaltaan asia ei kuulu.

Lakimuutoksen jälkeen hamstraus on jälleen sallittu

Viestintäviraston mukaan fi-verkkotunnus on hakijan vapaasti valittavissa, mutta sillä on tiettyjä rajoituksia: se ei saa loukata suojattua nimeä tai tavaramerkkiä, eikä se saa olla muun kuin hakijan oman etu- ja sukunimen yhdistelmä.

Juseliuksen mukaan etenkin fi-loppuisten tunnusten vapautumisvaiheessa vuonna 2013 niitä hamstrattiin ahkerasti. Lain mukaan verkkotunnusten varaaminen jälleenmyyntitarkoituksessa on kielletty.

Fi-loppuiset verkkotunnukset uudistuvat lakimuutoksen vuoksi ensi vuonna. 5.9.2016 alkaen fi-tunnuksen ja kaikki siihen liittyvät palvelut voi hankkia ainoastaan omalta verkkotunnusvälittäjältään.

Viestintävirasto ylläpitää edelleen verkkotunnusrekisteriä ja fi-juuren nimipalvelua. Myös tavaramerkkien ja toiminimien suoja säilyy entisellään, eikä verkkotunnus saa loukata toisen suojattua nimeä tai merkkiä. Tunnusten hankkimista jälleenmyyntitarkoitukseen ei sen sijaan lailla enää kielletä.

– Merkittäviä tapauksia ei ole enää viime vuosina tarvinnut tutkia. Rajoitukselle ei siis nähdä enää tarvetta, Juselius lisää.