Nyt on hyvä aika tarkastella tähtitaivasta – tässä 5 helppoa tähtikuviota

Alkusyksy on hyvää aikaa tarkastella tähtitaivasta. Ilta pimenee pikkuhiljaa, eikä talvinen maan valkeus tuo lisävaloa himmentämään tähtitaivasta. Tähtikuvioiden etsiminen taivaalta ei ole vaikeaa, kunhan vain aloittaa helpoimmista kohteista. Tässä on viisi vinkkiä aloittelijoille.

Kuva: YLE / Sauli Antikainen

Loppukevät ja alkusyksy voivat olla hyvää aikaa tarkastella luontoa päämme päällä. Taivas saattaa vielä olla osittain tai kokonaan pilvetön. Tähtikuvioiden tunnistaminen on hyvä aloittaa muutamista helpoista kohteista ja sitten edetä muihin kuvioihin.

Toimistopäällikkö Jaakko Visuri Tähtitieteellinen yhdistys Ursa:sta valitsi viisi tähtitaivaan kuviota, jotka on helppo löytää taivaalta. Koska maapallo pyörii akselinsa ympäri, myös tähtikuvioiden asento taivaalla muuttuu. Tässä artikkelissa kuvat ja Visurin kuvaukset viittaavat alkusyksyllä noin klo 22 näkyvään tähtitaivaaseen.

OTAVA

Tämä on helpoin kuvio aloittaa. Otava koostuu seitsemästä tähdestä, jotka muodostavat Otavan kauhan ja kauhanvarren. Otava löytyy luoteistaivaalta noin 35 asteen korkeudelta. Kauhan kahdesta reunimmaisesta tähdestä voi ottaa suuntaviivan kohti Pohjantähteä. Pohjantähti tulee suoraan pohjoiseen.

Pikkuotava / Pieni karhu. Kuva: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

PIKKUOTAVA (Pieni karhu)

Löytyy suoraan pohjoisesta. Pikkuotavan kauhanvarsi kaartuu eri suuntaan kuin Otavalla. Pikkuotavan kauha on lisäksi ylösalaisin Otavaan nähden eli toisin sanoen soppa valuu kauhasta pois. Pohjantähti on Pikkuotavan kauhanvarren päässä. Pikkuotava on Otavaa hieman pienempi, nimensä mukaisesti.

KASSIOPEIA

Kassiopeia löytyy koillistaivaalta noin 50 asteen korkeudelta.

Kassiopeia. Kuva: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Kassiopeia koostuu viidestä tähdestä, jotka muodostavat W-kirjaimen taivaalle. W-kirjain on noin Otavan kauhan kokoinen. Kassiopeia ja Otava ovat molemmat yhtä kaukana Pohjantähdestä, mutta eri suunnissa. Jos Pohjantähteä pidetään kellotaulun keskustana, niin Otava löytyy kello 8 ja Kassiopeia kello 3 suunnasta.

LYYRA

Lyyra löytyy korkealta etelätaivaalta noin 65 asteen korkeudelta.

Lyyra. Kuva: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Lyyran kirkkain tähti on Vega, joka on samalla koko eteläisen taivaan kirkkain tähti. Vegan alapuolella vasemmalla on neljän himmeämmän tähden muodostama salmiakkikuvio. Tämä salmiakki ja Vega muodostavat Lyyran tähtikuvion. Lyyra ei ole iso kuvio. Otavan kauhaan mahtuisi noin kaksi Lyyraa.

JOUTSEN

Lyyran vasemmalta puolen voi löytää Joutsenen tähtikuvion.

Joutsenen tähtikuvio. Kuva: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Joutsen on haudanristin muotoinenkuvio, joka on hieman kallellaan vasemmalle puolelle. Joutsenen kirkkain tähti on Deneb, joka on samalla Joutsenen korkein tähti. Joutsen on iso tähtikuvio ja on lähes yhtä pitkä kuin Otava.

Tähtitaivaan päivittymistä on helppo seurata Ursan sivulla olevan koko taivaan kattavan Tähtikartan (siirryt toiseen palveluun) avulla. (Tähtikarttaa kannattaa lukea niin, että kuvittelee sen päänsä päälle. Etelä on edessä, länsi oikealla, jne.)