1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsin keskustan johto kääntyi Nato-jäsenyyden kannalle

Puolue toivoo, että Ruotsi tekisi jäsenyysprosessissa läheistä yhteistyötä Suomen kanssa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Ruotsin keskustapuolueen hallitus haluaa, että maa hakee sotilasliitto Naton jäsenyyttä, ruotsalaiset tiedotusvälineet kertovat.

Puoluekokous ottaa asiaan kantaa kuukauden päästä.

Puolue suhtautui aikaisemmin Nato-jäsenyyteen epäillen, mutta on nyt muuttanut mieltään. Asiasta kertovat puoluejohtaja Anne Lööf sekä puolueen ulkopoliittinen edustaja Kerstin Lundgren ja puolustuspoliittinen edustaja Daniel Bäckström Svenska Dagbladet -lehdessä julkaisemassaan kirjoituksessa.

He sanovat pelkäävänsä, että väärä liittoutumattomuus uhkaa olla pikemminkin turvallisuusriski kuin turvallisuutta. He myös huomauttavat, että Ruotsi tekee jo paljon yhteistyötä Naton kanssa, mutta ilman sitä suojaa, jonka jäsenyys toisi.

Keskusta pitää Natoon liittymisen ehtoina kuitenkin, että Pohjoismaat julistetaan ydinaseista vapaaksi vyöhykkeeksi eikä ulkomaisia joukkoja sijoiteta Ruotsiin. Puolue haluaisi myös tehdä jäsenyysprosessissa läheistä yhteistyötä Suomen kanssa.

Keskustan ääniosuus vuoden 2014 valtiopäivävaaleissa 6,11 prosenttia äänistä. Jo aiemmin Nato-jäsenyyden puolesta ovat puhuneet maltillinen kokoomus ja kansanpuolue.