Hyppää sisältöön

Luontokuvaaja näkee Kyrönjoen muutoksen – "Tuskin enää heitellään raatoja jokeen"

Kyrönjoen 20-vuotista yhteistyötä juhlistetaan tänään tiistaina Ilmajoella. 20 vuotta on myös luontokuvaaja Benjam Pöntisen Kyrönjoki-teoksen julkaisemisesta. Kuvaajalle jokivarret ovat tuttuja. Kyrönjoki muuttuu, mutta vesistön suhteen paremmaksi, arvelee Pöntinen.

Luontokuvaaja Benjam Pöntisen kamera on saanut tänä talvena levätä. Kuva: Johanna Manu / Yle

Luontokuvaaja Benjam Pöntinen nimeää Kyrönjoen mielikohtansa ilman sen suurempaa miettimistä. Pöntiselle Kyrönjoen jokivarrenmaisemat ovat tuttuja.

– Katikan Kanjonin maisemat Kauhajoella ovat mahtavat ja samoin Kauhanevan alue. Ne ovat Etelä-Pohjanmaan maisemiksi niin poikkeuksellisia maisemia, että suosittelen kaikille, jotka haluavat maakuntamatkailla, Pöntinen sanoo.

– Vassorinlahti (Mustasaaressa) on sitten toisenlainen. Siellä on joella jo leveyttäkin.

Jokirannat muuttuneet

Kyrönjoen neuvottelukunnan 20-vuotista yhteistyötä juhlistetaan tänään tiistaina Ilmajoella. Saman verran vuosia on kulunut myös Benjam Pöntisen Kyrönjoki -kuvateoksen julkaisemisesta.

Benjam Pöntinen: Kyrönjoki Kuva: Hanne Leiwo / Yle

Kyrönjokivarret eivät ole Pöntisen mukaan enää samanlaisia kuin olivat vuonna 1995.

– Varsinkin rannat pusikoituvat jo muutamassa vuodessa. Silloin joskus ennen vanhaan jokivarret oli paljaita, kun lehmät söivät taimet pois. Nyt ihmisten pitäisi avata silloin tälläin joitain maisemapaikkoja, Pöntinen miettii.

Eikä ole vesikään entisensä. Sen tilanne on parantunut, Benjam Pöntinen arvelee.

– Vesistöjen eteen on tehty yleensäkin melko lailla hyvää. On ajateltu, mitä sinne päästetään ja mitä ei. Vedet ovat puhdistuneet. Seuraava vaihe on se, että pyritään saamaan lohikalojakin nousemaan jokeen, Pöntinen miettii.

– Kun Hourunkoskella Lapualla uiskenneltiin poikasena, niin patoon jäi porsaanraato kiinni. Tuskin enää heitellään raatoja jokeen.