1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Digitaalinen kynä viuhuu lukioissa – myös vankilat kokeilevat sähköistä yo-kirjoittamista

Lukioissa valmistaudutaan ensi vuonna alkaviin digitaalisiin yo-kirjoituksiin. Lokakuussa Suomessa koeponnistetaan äidinkielen yo-koe verkossa, päätelaitteella kirjoitettuna.

Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Ylioppilastutkintolautakunta järjestää äidinkielen digitaalisen harjoituskokeen 2. lokakuuta.

– Tämä on ensimmäinen YTL:n järjestämä harjoituskoe. Varsinaista koeohjelmistoa lukiot ovat voineet testata jo tammikuun lopusta, jolloin julkaisimme ohjelmiston kaikkien käyttöön. Osa lukioista on toki käyttänyt muita ohjelmistoja sähköisten kokeiden tekemiseen jo paljon tätä aiemmin ja näitä käytetään yhä, kertoo projektipäällikkö Matti Lattu ylioppilastutkintolautakunnasta.

Latun mukaan lukioiden ei tarvitse ilmoittautua vapaaehtoiseen harjoituskokeeseen, joten koeponnistuksen kattavuus Suomen lukioverkossa selviää vasta jälkikäteen.

– Lähetämme koeaineiston kaikille lukioille. Koetilanteen jälkeen lukiot siirtävät koesuoritukset meidän verkkopalveluumme. Vasta sitten näemme kuinka aktiivista osallistuminen on ollut.

Vankilassakin opiskellaan sähköisesti

Suomen ensimmäiset varsinaiset digikirjoitukset ovat edessä syksyllä 2016, jolloin ylioppilaskokelaat kirjoittavat sähköisesti saksan, maantiedon ja filosofian kirjoitukset.

On tärkeää, että vangit pääsevät harjoittelemaan näissä ympäristöissä, jotta heillä on valmiuksia osallistua sähköiseen yo-kirjoittamiseen.

Päivikki Halla-aho

– Nyt haluamme palautetta ennen kaikkea koetilan rakentamisesta, opiskelijoiden koneiden toiminnasta, opiskelijoiden ja koesuoritusten luotettavasta tunnistamisesta, kokeen valvonnasta ja tietysti arvostelun toimivuudesta. Toivomme, että lukiot löytävät mahdollisimman paljon kehittämiskohteita jo tässä vaiheessa, projektipäällikkö Matti Lattu kuvailee.

Uusia aineita liitetään kirjoituksiin asteittain niin, että koko tutkinto suoritetaan sähköisesti vuonna 2019.

Luokkahuone Sukevan vankilassa. Kuva: Sini Salmirinne / Yle

Ylioppilaskirjoituksiin osallistutaan vuosittain myös muualta kuin lukion tiloista käsin. Erityisissä tilanteissa järjestetään mahdollisuus kirjoittaa kotoa tai sairaalasta käsin. Lokakuun sähköistä yo-kirjoittamista kokeillaan myös vankilasta käsin. Koevankiloina ovat mukana Pohjois-Savon Sukeva ja Pelson vankila Vaalassa.

– Järjestämme viiteen vankilaan lukio-opetusta videoneuvotteluyhteyden avulla. Sähköinen kirjoittaminen haastaa myös opetuksen. Pelson ja Sukevan vankilat ovat olleet mukana pilotissa, jossa suljetun vankilan vangit ovat päässeet opiskelemaan sähköisessä oppiympäristössä, kommentoi Oulun aikuislukion vararehtori, vankilaopetuksesta vastaava Päivikki Halla-aho.

– On tärkeää, että vangit pääsevät harjoittelemaan näissä ympäristöissä, jotta heillä on valmiuksia osallistua sähköiseen yo-kirjoittamiseen.