1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hitas purkaantuu hiljalleen – Helsinki kaavailee "puoli-Hitasta"

Uudella Hitas-mallilla Helsinki haluaa lisätä asuntojen kysyntää ja vähentää byrokratiaa. Kaupungilla on ollut jo pitkään hankaluuksia saada Hitas-asuntoja kaupaksi etenkin kantakaupungin ulkopuolella.

Hitas-asuntoja Katajanokalla. Kuva: Yle

Helsinki aikoo purkaa merkittävällä tavalla hintasäännellyn asuntotuotantonsa sääntöjä. Kaupunki harkitsee ottavansa käyttöön ns. puoli-Hitaksen, jossa vain asuntojen ensimmäinen hinta olisi säännelty, mutta tämän jälkeen hintarajoituksia ei enää olisi.

Nykytilanteessa kaikkien Hitas-asuntojen hintavalvonta kestää 30 vuotta, eikä tuona aikana asuntoa saa myydä vapaasti.

Uutta Hitas-mallia on mietitty asuinalueille, joissa ei ole niin suurta tarvetta sääntelylle kuin muilla alueilla. Käytännössä malli otettaisiin siis käyttöön alueilla, joissa asuntojen hinnat ovat selvästi alhaisempia kuin muualla.

– Jos ottaa esimerkiksi alueita missä pitäisi säännellä, että saadaan edullista ulos, niin ne ovat Kalasatama, Jätkäsaari ja uudet tuotantoalueet keskustan kupeessa. Siellä Hitaksella on merkitystä. Reunammilla ei enää niinkään, kertoo Helsingin kaupungin asunto-osaston päällikkö Markku Leijo.

Ei houkuttele tarpeeksi

Uudella järjestelyllä Helsinki haluaa lisätä Hitas-asuntojen kysyntää ja vähentää byrokratiaa. Kaupungilla on ollut jo pitkään hankaluuksia saada Hitas-asuntoja kaupaksi. Myyntiongelmia on ollut etenkin kantakaupungin ulkopuolella.

Leijon mukaan nykytilanteessa on haasteena se, että reuna-alueilta asuntoa harkitseva saattaa empiä liiaksi ostamista, koska Hitaksen ostamisesta voi seurata myöhemmin hankaluuksia.

– Nyt Hitaksen hinta on Helsingin reunamilla sama kuin viereisen vapaarahoitteisen asunnon. Hitas-tuote jää silloin huonommaksi kuin puhtaasti vapaarahotteinen tuote, kun siellä on se sääntely. Ja jos saat kuluttajana valita, niin otat tietenkin sen sääntelemättömän. Optio mahdolliseen hinnannousuun tulee, kun asunnon saa myydä vapaasti markkinoilla, Leijo selvittää.

Tienhaarassa

Puheita ns. puoli-Hitaksesta on liikkunut julkisuudessa jo vuosia, mutta nyt virkamiehet ovat viimein ryhtymässä tuumasta toimeen. Aikataulu on kuitenkin vielä auki.

– Olemme keskustelleet tästä virkamiesten keskuudessa viimeksi kesän aikana. Asiasta ei ole tehty päätöksiä.

Leijo myöntää, että uusi järjestely mullistaisi merkittävällä tavalla Hitas-sääntelyn periaatteita.

– Onko oikein käyttääkään enää Hitas-nimeä siinä yhteydessä. Hitas on nyt jonkinlaisessa tienhaarassa, pohtii Leijo.