1. yle.fi
  2. Uutiset

Usko tai älä – hirvikärpästenkin kanssa voi oppia elämään

Moni kammoksuu hirvikärpäsiä niin, että jättää menemättä syksyiseen metsään. Se on turhaa, koska hirvikärpästen kanssa voi oppia elämään. Vaikka hirvikärpästen torjuminen on vaikeaa, jopa mahdotonta, kannattaa silti pitää mielessä muutamia niksejä. Pukeutumisella ja retkimaaston valinnalla on merkitystä.

Kotimaan uutiset
suojahaalariin pukeutunut marjastaja
Jussi Laine / Yle

Erä- ja luonto-opas Vesa Mäyry Seinäjoelta vetää monenlaisia luontoretkiä. Metsässä retkeillään myös syksyisin hirvikärpäsaikaan. Länsi-Suomessakin hirvikärpäsiä on ollut viime vuosina paljon, mutta Mäyryn mukaan ne eivät ole karkottaneet ihmisiä luontoretkiltä.

– Enemmän sade ja huono sää haittaavat tätä toimintaa. Ihmisten pitäisikin oppia kerrospukeutumista niin että vaatetusta voidaan lisätä ja vähentää sään mukaan.

Pukeutumisella voi torjua myös punkkeja ja ainakin jossain määrin hirvikärpäsiäkin.

Punkit, ampiaiset ja risut pahempia

Luontoretkillä vastaan tulevista ötököistä Vesa Mäyry listaa vaarallisimmiksi ampiaiset ja punkit. Hirvikärpäsiä ja hyttysiä hän ei pidä vaarallisina, pelkästään kiusallisina.

– Olen ollut monella retkellä todistamassa sitä, miten joku astuu maa-ampiaispesään. Ampiaisten vaarallisuutta ei kannata vähätellä eikä myöskään punkkien aiheuttamaa terveysriskiä.

Mäyryn kokemuksen mukaan yksi metsässä vaaniva vaara ovat oksat ja risut. Kun kuljetaan jonossa ilman kunnon turvaväliä, voi risu pongahtaa pahimmassa tapauksessa takana tulevan silmään.

– Se voi olla paljon vakavampi tilanne kuin hirvikärpästen hyökkäys, muistuttaa Vesa Mäyry.

Kuuma sauna ja kunnon pesu

Vesa Mäyry vakuuttaa, että hirvikärpästen kanssa oppii elämään. Niiden torjuminen metsässä on vaikeaa, ne tulevat kun tulevat. Metsässä liikkumalla oppii tuntemaan ja välttämään niitä maastoja, joissa hirvikärpäsiä on erityisen paljon.

– Metsäretken jälkeen kannattaa retkivaatteet tuulettaa ulkona ja ravistella hirvikärpäset niistä irti. Jos hiuksiin on päässyt kärpäsiä, niiden karkottaminen onnistuu kuuman saunan ja pesun avulla, opastaa Mäyry.

suojahaalariin pukeutunut marjastaja metsässä
Jussi Laine / Yle

Kannattaa tutkia hirvien liikkeitä

Yle Pohjanmaa kysyi myös yleisöltä vinkkejä hirvikärpästen torjumiseksi. Useampi kirjoittaja neuvoo tutkimaan hirvien liikkeitä. Sillä tavalla pääsee hirvikärpästen jäljille ja oppii kenties välttämään niitä.

Kannattaa kysyä neuvoa hIrvimiehiltä. Ne tietävät millä alueilla ja minkälaisissa maastoissa hirvet viihtyvät ja niillä samoilla alueilla viihtyvät siis myös hirvikärpäset. (Nimimerkki Kärpäskammo)

Aukeat paikat jossa hirvet ovat nukkuneet ovat todella ikäviä. Lisäksi korkea laet ovat paikkoja joissa kärpäsiä on paljon. Juuri kun alkaa ihailla maisemaa niin alkaa kopina kuulua. (Lampaankääpä)

Maalarin suojahaalarissa metsään

Moni on pannut merkille, että pukeutumisella voi ainakin jossain määrin vaikuttaa hirvikärpästen hyökkäykseen. Kirjoittajien kokemuksen mukaan tummat värit houkuttelevat hirvikärpäsiä enemmän kuin vaaleat. Kirkkaita ja jopa neonvärejä suositellaan.

Hirvikärpänen on levinnyt Suomeen 1960-luvulla kaakosta.
Verta imevä hirvikärpänen kuuluu täikärpäsiin.Arvo Vuorela / Yle

Yksi kirjoittaja varoittaa erityisesti nyppypintaisesta fleece-kankaasta. Myös hihansuiden sulkemisesta muistutetaan ja huppu pitää ehdottomasti olla.

Valkoinen maalarin suojahaalari hupullisena. On kevyt ja tepsii , on monen vuoden kokemus. (Mummo Sipoosta)

Yksikään kirjoittaja ei vanno kemiallisten karkotteiden nimeen. Joko kokemuksia ei ole tai ne ovat huonoja. Tököttien sijaan kannattaa tarkkailla lämpötiloja.

Katsokaa lämpömittaria, alle 8 'C lämpötilassa ei kärpänen lennä. Eli aikaisin aamulla metsään ja kun lämpömittari rupeaa lähentelemään 9-10 'C, niin kipin kapin kotia. Vaatii vain aikaisen herätyksen. Ei tarvitse miettiä myssyjä ja tököttejä. (Varma konsti)

Lue seuraavaksi