Rauta sulaksi viiden tuhannen kotiuunin teholla

Valmetin Rautpohjan valimossa kaikki on suurta. "Pieni kappale" tarkoittaa noin kolmen tonnin painoa. Suuremmat valut ovatkin useamman kymmenen tonnin painoisia. Suurin osa metallista on kierrätystavaraa.

tekniikka
Valu meneillään Valmetin Rautpohjan valimossa.
Paperikone tehdään suurelta osin romumetallista.

Valmetin Rautpohjan valimo valmistaa pääasiassa paperikoneen osia. Suurimmat yksittäiset osat voivat painaa kymmeniä tonneja, pienimmätkin parin henkilöauton verran.

Paperikone syntyy pitkälti kierrätysmateriaaleista, romumetallista.

– Suurin osa materiaalista tulee eri kierrätyspaikoista, me lisäämme tietyt vaaditut lisäaineet, vahvistaa valaja, työsuojeluvaltuutettu Aki Mäkinen Valmetin Rautpohjan valimolta.

10 megawatin uuni

Valimon ydin on sulatusuuni.

– Sinne menee 40 tonnia sulaa rautaa, ja teho on 10 megawattia. Rauta sulaa siellä noin neljässä tunnissa, Mäkinen kertoo.

Kodin sähköuunin teho on noin 0,002 megawattia, eli valimon uunin teho vastaa viittä tuhatta tavallista kodin sähköuunia.

Kun rauta on saatu sulaksi, seuraa varsinainen valu.

– Rauta kaadetaan uunista valusenkkoihin, niistä otetaan tietyt lämpötilat ja valetaan yksitellen valmiiksi tehtyihin muotteihin. Muoteissa ne saavat jäähtyä muutaman päivän, kunnes ne nostetaan pois ja lähetetään putsaukseen ja koneistukseen, Mäkinen valaisee.

Valanta Rautpohjassa työllistää nykyisin runsaat 60 työntekijää. Suurimmillaan määrä on ollut kymmenkertainen.

– Osittain työt ovat vähentyneet, ja olemme keskittyneet paperikoneisiin. Hyvin vähän teemme enää mitään muuta, sanoo Mäkinen.

Taivasalta halliin, käsipelistä magneetteihin

Matti Hintikka on ollut Rautpohjan valimossa töissä 40 vuotta.

Raha minut sai tänne jäämään.

Matti Hintikka

– Raha minut sai tänne jäämään. Nuori mies tuli taloon, niin jostain sitä rahaa piti saada, hän naurahtaa.

Hintikan nykyinen työ on sulaton materiaalihuolto ja uuni panosten tekeminen.

– Tämä työ on helpottunut valtavasti, eikä ole enää yhtä raskasta. Ennen oltiin taivasalla ja tehtiin hommia käsin, eikä esimerkiksi mitään pakkasrajoja ollut. Nyt on magneetit ja pelit, hän sanoo.

Työn muuttuminen valimolla on myös vähentänyt esimerkiksi työtapaturmia merkittävästi. Valimolla on menty nyt 130 päivää ilman työtapaturmia, ja se edellinenkin oli lievä.

– Jokainen työtapaturma tutkitaan yhdessä valimon johdon kanssa. Sen jälkeen tehdään mitä tarpeen on, toteaa Mäkinen.

Haastattelut teki Tenho Tornberg.