Yhä useampi maatila etsii lisätuloja muista töistä – pitopalvelua ja lumen aurausta

Tilakokojen lisäksi myös erilaisten palvelujen tarjonta maatiloilla on kasvanut. Suosituimpia sivuelinkeinoja ovat edelleen erilainen koneurakointi sekä matkailu- ja majoituspalvelut.

pitopalvelut
Raimo Pietilä esittelee tilan vanhaan navettarakennukseen remontoituja juhlatiloja.
Raimo Pietilä esittelee tilan vanhaan navettarakennukseen remontoituja juhlatiloja.Yle / Riikka Oosi

Raimo Pietilän tilalla Limingassa aloitellaan syksyn puinteja. 150 hehtaarin alalla kasvaa ohraa ja kauraa, rypsi ja vehnä jäivät tänä vuonna kylvämättä kylmän ja sateisen alkukesän vuoksi. Maanviljelyn lisäksi Pietilöitä työllistää oma pitopalvelu ja juhla- ja kokoustiloja tarjoava yritys.

Molemmat elinkeinot ovat olleet mukana vuodesta 1990 asti, kun Pietilä vaimoineen hankki tilan omistukseensa omilta vanhemmiltaan.

– Pähkäilimme silloin, että jotakin haasteellista ja mukavaa elämään pitäisi saada eikä kasvinviljelytyyppinen tila työllistänyt siihen aikaan kokopäiväisesti kahta ihmistä. Siitä heräsi ajatus vieraiden kestitsemisestä ja samana vuonna perustettiin Pitojen Helmi.

Kiinnostusta pitopalvelutoimintaan löytyi jo entuudestaan, sillä Anne-emäntä valmistui samoihin aikoihin suurtalouskokiksi.

Koneurakointi ja matkailupalvelut kärjessä

Yritysasiantuntija Olli Nurkkala ProAgria Oulusta kertoo, että se, mistä maatiloilla ryhdytään etsimään lisätienestejä, riippuu juuri isäntäväen omasta kiinnostuksesta.

Toinen tukee toistaan. Nyt, kun peltopuolella on ollut huono kesä, niin talon pyörittämiseen tarvitaan apuja pitopalvelun puolelta.

Raimo Pietilä

– Maitotiloilla työtä riittää usein jo itse pääelinkeinossa, mutta etenkin viljatiloilla tehdään myös muita kuin maataloustöitä. Sivuelinkeinojen harjoittaminen maatiloilla on lisääntynyt jatkuvasti, sanoo Nurkkala.

Ylivoimaisesti yleisin sivutulojen lähde maatiloilla on koneurakointi sekä lumen auraus ja teiden kunnossapito. Seuraavaksi eniten maatiloilla tarjotaan matkailu- ja muita palveluita. Lisätulojen hankkimisella halutaan varmistaa oman tilan kannattavuus.

– Ihan joka paikassa meidänkään alueella ei tilakokoa ole helppo kasvattaa, jos esimerkiksi viljely-alan lisääminen ei ole mahdollista. Liiketoiminnan kasvua haetaan sitten myös muilta aloilta, missä sitä osaamista myös on, Nurkkala sanoo.

Ruotsissa maatilat hakevat lisätuloja yhä enemmän myös elintarvikkeiden jalostuksesta. Nurkkala uskoo, että myös suomalaistiloilla kiinnostutaan siitä.

– Uskon, että sitä aletaan harjoittamaan meilläkin enemmän myös siitä syystä, että kuluttajat haluavat tuotteita, joista he tietävät, mistä ne ovat peräisin.

Molempia elinkeinoja tarvitaan

Pietilän tilalla pitopalvelu- ja juhla- ja kokouspalveluyritys työllistää Pietilän perhettä ympäri vuoden, kun taas maanviljelytyöt keskittyvät kesäaikaan.

– Juhlien järjestäminen on iso kokonaisuus, johon tarvitaan myös muuta henkilökuntaa. Maanviljelyksessä taas on omat sesonkinsa, mutta niiden ulkopuolella peltotöiden kanssa pärjää yksinkin, Raimo Pietilä sanoo.

Sekä maanviljelyksestä että pitopalveluista saatavat tulot tulevat molemmat tarpeeseen.

– Toinen tukee toistaan. Nyt, kun peltopuolella on ollut huono kesä, niin talon pyörittämiseen tarvitaan apuja pitopalvelun puolelta.

Toiveissa myös maatalouden kannattavuuden nousu

Pietilän tila on ollut saman suvun omistuksessa jo seitsemän sukupolven ajan. Viimeisten 25 vuoden aikana tilan viljelypinta-ala on kolminkertaistunut, mutta tulot ovat pysyneet samana.

Kyllä kannattavuus pitäisi löytyä molemmista.

Raimo Pietilä

Sen sijaan pitopalvelupuoli on ottanut hyvin tuulta alleen, vaikka erityisesti Oulun seutua koetellut it-alan notkahdus hetkellisesti toiminnassa näkyikin.

– Meidät on otettu aika hyvin vastaan tällä alueella. Asiakasmäärät ovat kasvaneet vuosittain ja toimintaa on pystytty kehittää, kiittelee Pietilä.

Tänä vuonna kasvua on nähtävissä etenkin ruskaretkeläisten ja muiden pitkämatkalaisen määrissä, jotka poikkevat Pietilän tilalla matkalla pohjoiseen. Raimo Pietilä kuitenkin toivoo, että myös maatalouden kannattavuus saataisiin Suomessa paranemaan.

– Työstähän pitäisi aina saada palkka ja kun maatalouskin on hyvin pääomavaltainen ala, ei sitä pääoman tarvetta niin sanotusti toisella työllä paikata. Kyllä kannattavuus pitäisi löytyä molemmista, Pietilä sanoo.