Sotilastarkkailija ymmärtää sodan jaloista lähtijää

Poliisin työstä virkavapaalla oleva kemiläinen Miia Lehtinen työskentelee Libanonissa sotilastarkkailijana. Työssään hän on nähnyt sodan kasvot, jotka ovat todellisesta pelosta ja ahdistuksesta vääristyneet.

Kotimaa
Kansainvälisten sotilastarkkailijoiden ryhmä Libanonissa. Miia Lehtinen kuvassa oikealla.
Miia Lehtinen

Neljän miljoonan asukkaan Libanon on ollut sotilastarkkailijana toimineen Miia Lehtisen tukikohta Lähi-Idässä nyt puolisen vuotta. Libanonissa näkyy tällä hetkellä myös läntisen naapurimaan Syyrian tilanne: Maassa on jo noin 1,5 miljoonaa Syyrian pakolaista.

Suomessa Syyriasta tulleiden pakolaisten määrä on tästä vain murto-osa. Kemissä lomaileva Lehtinen seuraa Suomessa vellovaa pakolaiskeskustelua hämmentyneenä.

Hän on nähnyt sotilastarkkailijana sodan kasvot ja ihmisten todellisen hädän.

– Siellä ei ole mikään kunniallinen sota käynnissä. Ei ole semmoista armeijaa, jonka riveissä voisi taistella ihmisoikeuksien puolesta, vaan kaikki vaihtoehdot ovat huonoja, Lehtinen sanoo.

– Ymmärrän täysin, että sieltä lähdetään, eikä haluta jäädä kauheuksien keskelle, hän jatkaa.

Kokemukselle käyttöä kotimaassa

Siellä ei ole mikään kunniallinen sota käynnissä. Ei ole semmoista armeijaa, jonka riveissä voisi taistella ihmisoikeuksien puolesta, vaan kaikki vaihtoehdot ovat huonoja.

Miia Lehtinen

Lehtinen kertoo maailmankuvansa avartuneen jo ensimmäisen puolen vuoden aikana, sillä tietämys Lähi-Idästä on lisääntynyt valtavasti.

– Olen saanut paljon tietoa islamin kulttuurista ja muista erilaisista uskonnoista. Libanonissa on 16 eri uskontoa ja on ollut hieman yllättävääkin, kuinka monimuotoinen maa Libanon on.

Lehtinen uskoo, että hän voi jatkossa hyödyntää sotilastarkkailijan tehtävässä kertynyttä kokemusta, kun hän palaa poliisin työhön Suomessa.

– Tästä on hyötyä ja ennenkaikkea ymmärrystä siihen, mitä on asioiden takana.

Lehtinen on vuoden virkavapaalla rikoskomisarion työstään Lapin poliisilaitokselta.