1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Metsästäjät haluaisivat rajusti lisää sudenkaatolupia

Metsästäjäliiton mukaan Suomessa voi elää jopa 36 susilaumaa. Uusin lauma elää Etelä-Suomessa Uudenmaan ja Varsinais-Suomen maakuntien rajalla.

Kotimaan uutiset
Sudenpennut juoksevat tiellä.
Raaseporin metsästysseuran riistakameraan tallentui kuva neljästä sudenpennusta heinäkuussa 2015.Suomen Metsästäjäliitto

Metsästäjien mielestä sudenkaatolupia pitäisi lisätä selvästi viime vuodesta. Suomen Metsästäjäliiton mukaan kaatolupia pitäisi myöntää jopa 70-80. Käytännössä se tarkoittaisi kahta lupaa yhtä susilaumaa kohden.

Metsästäjäliiton mielestä nyt voimassa oleva kokeilu 17 suden kaatamiseksi on liian pieni susikannan kokoon suhteutettuna. Liitto laskee, että susikanta kasvaa voimakkaasti, koska metsästysmäärät ovat nyt niin pieniä. Kasvu näkyy liiton mielestä jo nyt tuotantoeläinvahinkojen lisääntymisenä.

Liiton mukaan susikanta on jo nyt selvästi suurempi kuin susikannan hoitosuunnitelmassa on mainittu. Suunnitelman mukaan lisääntyviä pareja pitäisi olla 25. Nyt susilaumoja on ainakin 27 ja lisäksi on useita kaksistaan liikkuvia susipareja ja muita Venäjän rajan lähellä liikkuvia susia. Laumoja voi liiton mukaan olla nyt jopa 36.

Myös ns. häirikkösusien nopeasta ampumisesta pitää huolehtia, liitto huomauttaa.

Lue seuraavaksi