Hyppää sisältöön

Rääkkylän sote-hurmalle nolo loppu

Rääkkylän kunta ulkoisti koko sosiaali- ja terveyspalvelunsa yksityiselle Attendo Oy:lle vuonna 2011. Nyt pää on vetävän kädessä. ”Aion esittää kunnanvaltuustolle, että Rääkkylä irtaantuu Attendosta ja liittyy Pohjois-Karjalan kuntien yhteiseen Siun soteen”, räväyttää Rääkkylän kunnanjohtaja Tuula Luukkonen.

Rääkkyläläinen keuhkokuumepotilas Tenho Mikkonen on tyytyväinen Attendon lääkäripalveluihin. Kuva: Yle

”Neljä miljoonaa velkaa - kusessa ollaan”

Rääkkylän kunnantalon edessä naapurikunnan Liperin mies Mauno Rosti virnistää kaverilleen rääkkyläläiselle Tapani Koverolle:

– Jos miulla olisi neljä miljoonan velkaa, mie olisin kusessa.

Kaveri katsoo maahan ja tokasoo:

– Niinhän myö ollaan.

Miljoonalaina Attendo-velkoihin

Rääkkylä on runsaan 2500 asukkaan kunta Pohjois-Karjalassa. Kunta nousi julkisuuteen vuonna 2011, kun media ihasteli Rääkkylän kunnan ja hoivajätti Attendon tuoretta naimakauppaa. Ihastelun syy oli, että Rääkkylä ulkoisti koko sosiaali- ja terveyspalvelunsa yksityiselle hoivapalveluja tarjoavalle Attendo Oy:lle.

Nyt Rääkkylän kunta on joutunut ottamaan neljän miljoonan euron lainan, jolla se heinäkuussa maksoi vuosien varrella kertyneet ostovelkarästinsä Attendolle.

– Tämä oli kunnan kirjanpitovirhe.  Talousarvioon olisi pitänyt kirjata bruttosumma nettosumman sijasta.  Nettosumma saadaan, kun sopimuksen bruttosummasta vähennetään asiakasmaksut, kunnanjohtaja Tuula Luukkonen sanoo.

Rääkkylä maksaa sote-palvelujensa hoitamisesta Attendolle vuodessa lähes 11 miljoonaa euroa. Syksyn aikana kunnanvaltuuston on päätettävä

Rääkkylä maksaa sote-palvelujensa hoitamisesta Attendolle vuodessa lähes 11 miljoonaa euroa, kertoo kunnanjohtaja Tuula Luukkonen. Kuva: Yle

irtautuako Attendosta ja liittyä Pohjois-Karjalan kuntien yhteiseen ”Siun soteksi” ristittyyn sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmään.

Kunnanjohtaja Luukkonen perustelee esitystään Attendo-sopimuksesta irtautumisesta koko maakunnan edulla.

– Näen asian kuten muutkin Pohjois-Karjalan kuntien johtajat, että tässä kaikki kunnat voittava, kun ne tuottavat itse omat sote-palvelunsa. Näin kuntalaisten verorahat ja palvelumaksut jäävät maakuntaan ja palvelut voidaan yhtenäistää.

Attendon viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtajan Lauri Korkeaojan mukaan Attendo jatkaisi mielellään Rääkkylässä, mutta mikään kultakaivos Rääkkylä-sopimus ei yritykselle ole ollut.

– Emme kommentoi yksittäisiä tapauksia, mutta kova kilpailu on, kuka näitä sopimuksia saa.

”Maksamme veroja enemmän kuin kilpailijamme yhteensä”

Ruotsalainen Attendo AB perusti Suomeen tytäryhtiönsä Attendo Oy:n vuonna 2007. Vuosien varrella yhtiöstä kasvoi lähes 50 yrityksen ja yli 6000 työntekijän hoivayritys. Attendo-konsernin emoyhtiö on Luxemburgissa toimiva Augustus International Sarl.

Attendo jatkaisi mielellään sosiaali- ja terveyspalveluja Rääkkylässä, mutta mikään kultakaivos Rääkkylä-sopimus ei yritykselle ole ollut, sanoo yhtiön viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Lauri Korkeaoja. Kuva: Yle

Attendo on vuosien varrella saanut rajua kritiikkiä aggressiivisesta verosuunnittelustaan ja sen avulla saavuttamastaan kilpailuedusta. Johtaja Korkeaoja vakuuttaa yhtiön parantaneen tapansa.

– Vuosien 2007 ja 2012 välisenä aikana veronmaksumme Suomeen oli pientä, mutta nyt olemme maksaneet enemmän veroja kuin suurimmat kilpailijamme yhteensä.

Vuonna 2014 Attendon Suomen toimintojen liikevaihto oli 410 miljoonaa euroa. Veroja vuoden 2014 tuloksesta maksettiin 5,8 milj. euroa (v. 2013 4,5 milj. euroa).

Sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehula nostaa Pohjois-Karjalan 13 kunnan yhteiset Siun sote – suunnitelmat valtakunnan esimerkkihankkeeksi. Ministerin mielestä julkinen sektori pystyisi Attendon tapaan tekemään hoiva-alasta menestyvän bisneksen.

– Se vaatii kulttuurin muutosta, mutta epäilemättä se onnistuu. Juuri tämän vuoksi me tarvitsemme sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen tähän maahan.

Rääkkylästä kriisikunta

Rääkkylä julistettiin viime vuonna kriisikunnaksi. Kunnanjohtaja Tuula Luukkonen ei vieritä syytä kokonaan Attendo-sopimuksen syyksi.

– Se johtui yksinkertaisesti siitä, että kunnan alijäämän määrä oli kahtena peräkkäisenä vuotena valtionvarainministeriön asettamien rajojen yläpuolella.

Kuinka paljon kunnan Attendo-veloilla on siihen merkitystä?

– Ei suoranaisesti ole, mutta tietysti, kun katsotaan käyttötalousmenoja, niin sitä kautta se voidaan katsoa johtuvan myös osin siitä. Toivoisin Siun soten tulevan halvemmaksi.

Siun soten päämajassa Pohjois-Karjalan keskussairaalassa sairaanhoitopiirin 13 jäsenkunnan sote-suunnitelmat ovat loppusuoralla.  Ministeri Juha Rehulan mielestä muilla sote-alueilla olisi opiksi otettavaa.

– Siun sotea on rakennettu alhaalta ylös, on kuunneltu ihmisiä ja henkilöstö on sitoutunut.

Attendon mukaan sen hoitamissa Pohjois-Karjalan kunnissa Rääkkylässä ja Tohmajärvellä sosiaali- ja terveyspalvelut ovat parantuneet ja kustannukset laskeneet. Siun soten vetäjä, ylilääkäri Anu Niemi tietää, että haaste on kova.

– Attendon mainoslause saattaa pitää paikkansa. Minun on vaikea ottaa kantaa Attendon palvelujen sisältöön, koska sitä tietoa meillä ei ole. Ja tämä on suunnitteluvaiheessa iso puute.

Ministeri: ”Tämä on selvitettävä”

Siun soten suunnittelijat eivät ole saaneet Attendolta yksityiskohtaista tietoa yksittäisten palvelujen, kuten kotihoidon, hammashuollon ym. hinnoista. Tieto yllättää ministeri Rehulan.

–Tämä on uutinen, että yksityisten palvelutuottajien yksittäisten palvelujen hintoja ei saa tietää. Tämä on selvitettävä, Rehula sanoo.

Attendon johtaja Lauri Korkeaoja lupaa lähitulevaisuudessa parannusta tilanteeseen.

–Tutkimme parhaillaan tilannetta, ja annamme lähikuukausina kunnille lisätietoja yksittäisistä palveluhinnoistamme. Osa tiedoista on tosin liikesalaisuuksia, ja ne jäävät vain meidän tietoomme.

Lisää aiheesta illan Ajankohtaisessa kakkosessa TV 2 klo 21