1. yle.fi
  2. Uutiset

Luontoyhdistys haki vesiskootterikieltoa vesistöihin – perusteita ei löytynyt

Suomen Luonnonsuojeluliiton kuhmolainen paikallisyhdistys on pettynyt, että vesiskootterien käyttöä ei kielletä vesistöissä, joihin he kieltoa hakivat. Luontoihmisten mukaan vesiskootteri ei sovi luontoon.

luonto
Auringonlasku Höytiäisellä.
Vesiskootterikieltoa hakenut luontoyhdistys oli huolissaan melun vaikutuksista ja lintujen pesinnästä. Kuvituskuva.Siru Päivinen / Yle

Kuhmolainen Lentua-Seura haki Kainuun ELY-keskukselta kieltoa vesiskootteriliikenteelle Lammasjärven eteläosaan, Lentuanjärven luonnonsuojelualueelle, Jonkerinjärvelle ja muutamille koskivesille.

ELY-keskuksen mukaan kiellolle ei löydy perusteita. Myöskään Kuhmon kaupunki, Metsähallitus ja muut vesialueen haltijat eivät puoltaneet rajoituksen asettamista.

Lentua-Seuran sihteeri Ville Nyman myöntää pettymyksen, mutta hän on tyytyväinen, että tapaus herätti keskustelua.

– Ainakin Lammasjärven eteläosassa koskialueella on vesiskootteri, itsekin olen nähnyt. Se on hurjan näköistä, kun Pajakkakoskea ajetaan skootterilla ylösalas. Se voi olla enemmänkin mielipide, että luontoystävien mielestä vesiskootteri ei sovi luontoympäristöön, sanoo Nyman.

Lentua-Seura esitti vesiskootterikieltoa, koska he arvelevat vesiskootterien vaikeuttavan lintujen pesintään. Luontoyhdistys oli huolissaan myös vesiskootterien aihettamasta melusta.

Se on hurjan näköistä, kun Pajakkakoskea ajetaan skootterilla ylösalas.

Ville Nyman

ELY-keskuksen mukaan vesiliikennelain mukaisen kiellon antamiselle pitää olla vahvat perusteet, ja niitä ei Kuhmon tapauksessa löytynyt.

– Meidän mielipidettämme tai vetoomustamme luonnonrauhasta ei pidetty tarpeeksi raskaana. Päätöksessä on hyvää se, että siinä muistutetaan, että vesiliikenteessä on otettava huomioon muut ihmiset. Tyydymme tähän päätökseen, sanoo Ville Nyman.

Lue seuraavaksi