Vanttilan lumenkaatopaikka sai asukkaat takajaloilleen – Eikö lapsia ole vai eivätkö ne kiinnosta?

– Meitä asukkaita ei ole haluttu missään vaiheessa kuulla, murisee viiden lapsen äiti Raini Sipilä. Espoon kaupunki on päättänyt perustaa lumenkaatopaikan Vanttilaan, aivan koulun nurkille.

Vanttila, Espoo
Kuorma-auto kippaa lunta lumenkaatopaikalle.
YLE / Merja Siirilä

Raini Sipilä ja sadat muut asukkaat vastustavat lumenkaatopaikkaa. Perusteluja tippuu tukuittain.

Asutusta on paikan välittömässä läheisyydessa. Vanttila, Kurttila Kauklahti on lapsiperheiden suosimaa asuinaluetta. Vanttilan koulua käy 460 oppilasta, on kaksi päiväkotia ja eskareita.

– Lapsia on aivan hirveästii. Ja se tässä tuntuu ikävältä, että hankkeen kaikki valmistelu on tehty täysin salassa. Meitä asukkaita on kyllä pidetty pimenossa, Raini Sipilä lataa.

"Eikö lapsia ole vai eivätkö kiinnosta"

Hän uskoo, että päätös on tehty jo kesäkuussa siksi, että ihmiset ovat silloin olleet lomalla.

Hanketta vastustavaan adressiin on kerätty 600 nimeä ja se käydään luovuttamassa valtuuston neuvottelukunnan puheenjohtajalle ensi maanantaina.

Raini Sipilä sanoo, että on "mielenkiintoista", jos kaupunki ei pidä lumenkuljetusrallia lasten kannalta vaarallisena.

– Joko kaupungin virkamiehillä ei ole lapsia tai sitten he eivät ole kiinnostuneita lapsista tai asukkaista.

Lapsella eri eväät liikenteessä

Vanttilan lumenkaatopaikalle voi tulla kymmenien kuorma-autojen päiväralli. Oppilaiden vanhempia raskaan liikenteen lisääntyminen kauhistuttaa.

Sipilällä on 20 vuoden kokemus opettajasta ja hän on havainnoinut lasten liikennekäyttäytymistä.

– Lapsi toimii liikenteessä vähän toisenlaisilla hoksottimilla kuin aikuinen. Pienen lapsen havainnointikyky on vajavainen aikuiseen verrattuna. Lapsi keskittyy yhteen ja yleensä kivaan asiaan kerrallaan.

Hän pitää ylipäätään hulluna sijoittaa lumenkaatopaikka keskelle asutusta. Vanhemmat tekevät joka tapauksessa asiasta huomautuksen kaupunginhallituksen puheenjohtajalle. Asia viedään myös aluehallintovirastoon ja ely-keskukselle.

Vanttila jäi käteen

Espoon teknisen toimen johtajan Olli Isotalon mukaan Vanttilan sopivuutta lumenkaatopaikaksi on tutkittu jo usean vuoden ajan muiden vaihtoehtojen rinnalla. Muut on hylätty eri syistä.

– Vanttila jäi käteen ja jonnekinhan lumet pitää laittaa.

Aiempi paikka Turvesuolla meni alta, kun se myytiin rakentamiseen. Isotalon mukaan vaikutuksia liikenneturvallisuuteen Vanttilassa on tutkittu samoilla kriteereillä kuin muuallakin.

– Tämä hanke läpäisee ne kriteerit. Toki siinä liikenne lisääntyy eikä se ole miellyttävää, mutta se ei muodostu vaaralliseksi, Isotalo sanoo.

Alue aidataan ja vartioidaan

Hän rauhoittelee vanhempia. Alue aidataan ja on vartioitu. Asiassa on edetty maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti. Isotalo kuitenkin myöntää, että olisi ollut viisaampaa tiedottaa alueen asukkaille hankkeesta "hieman" laajemmin kuin pykälät sanovat.

Isotalo epäilee, että uusia ratkaisuja ehdittäisiin enää löytää. Aikataulut painavat päälle.

– Parasta olisi kun lunta ei paljon tulisi. Viime vuonnahan ei tarvinut kovin monta kuormaa lumenkaatopaikalle viedä.

Varalla on vain hätäsuunnitelman paikkoja, jotka ovat vielä huonompia.