Huono pomo kuuntelee vain itseään: "Ei kiinnosta tippaakaan – kesäloma alkaa"

Huonon esimiehen ominaisuuksia on helppo listata, sillä monella on kokemusta pieleen menneestä johtamisesta. Hyvä pomo sen sijaan keskustelee alaistensa kanssa ja kykenee nopeisiin päätöksiin.

Kuva: Sami Tammi / Yle

Ihmisten työn johtamista eli johtajuutta tutkitaan ja opiskellaan yliopistoissa ja korkeakouluissa. Tampereen yliopistossa on menossa kaksipäiväinen seminaari, jossa yritetään päästä hyvän johtajuuden jäljille. Keskustelijoita on yhteiskunnan eri aloilta.

Yle Tampere kysyi neljältä osallistujalta, mikä on suurin virhe, mitä pomo voi tehdä. Haagan seurakunnan kirkkoherra Marja Heltelä vaatii esimiestä kuuntelemaan alaisiaan.

– Jos pomolla on vain oma pää, oma visio, mennään täysillä metsään, kirkkoherra Heltelä toteaa.

Päätöksiä tarvitaan

Tamperelaisen it-talon Vincitin henkilöstöjohtaja Johanna Pystynen nostaa esiin luottamuksen. Liian monet säännöt toiminnan ohjaamiseksi pitäisi unohtaa.

Jos pomolla on vain oma pää, oma visio, mennään täysillä metsään.

Marja Heltelä, Haagan seurakunnan kirkkoherra

– Johtajuus perustuu luottamukseen. Byrokratia vie luovuuden ja innon, Johanna Pystynen sanoo.

Tampereen yliopiston professori Ilkka Ruostetsaaren mielestä pahinta on, jos johtaja vain odottaa asioiden parantumista tekemättä päätöksiä. Samoilla linjoilla on pääesikunnan edustaja.

– Kun eteen tulee vaikea päätös, se on tehtävä ajoissa, jotta alaisille jää aikaa reagoida. Jos päätökset jäävät viime tinkaan, kukaan ei ehdi tehdä enää mitään, kenraalimajuri Kyösti Halonen korostaa.

Esimies on esimerkki

Palveluammattien ammattiliiton toimitsijalla Jarkko Virtasella on selkeä näkemys huonosta pomosta. Pahin virhe, minkä esimies voi tehdä, on sitoutumattomuus.

– Kerran yksi pomo sanoi, ettei kiinnosta tippaakaan – kesäloma alkaa, kertoo 15 vuotta muottikirvesmiehenä ja pääluottamusmiehenä toiminut Virtanen.

Jos pomoa ei työ kiinnosta, sama asenne tarttuu alaisiin. Esimieheltä kaivataan Jarkko Virtasen mukaan sitoutumista 24/7. Kaiken perustana on luottamus, joka syntyy kun esimies aidosti kuuntelee alaisiaan.

– Hyvä pomo miettii yhdessä työntekijöiden kanssa, miten yritys saadaan menestymään. Näin varmistetaan myös työpaikkojen säilymistä, Pamin toimitsija toteaa.

Hyvä pomo kannustaa

Tampereen keskustassa liikkuneilla kaupunkilaisilla oli oma näkemyksensä hyvästä ja huonosta johtajuudesta.

– Huono pomo ei tiedä, mitä alaiset tekevät, eikä kysy mitä alaisille kuuluu, vastaa yksi haastateltavista.

Myös epäreiluus ja eriarvoisuus ovat huonon pomon merkkejä, nainen jatkaa. Haastateltava kääntää kysymyksen myös toisin päin: hyvällä pomo on visio siitä, mihin työllä tähdätään.

– Hyvä pomo on kannustava, määrätietoinen ja innostava, nuori mies vastaa harkinnan jälkeen.

Pahimmaksi esimiehen tekemäksi virheeksi haastateltavat mainitsevat itsekkyyden. Organisaation sisäinen yhteistyö on se, millä tavoitteisiin päästään, haastateltavat painottavat.