Viron hallituksesta lähti taas ministeri, hallituspohja horjuu

Sosiaalidemokraattien puolueneuvostossa käytiin kiihkeä keskustelu siitä, pitäisikö puolueen erota koalitiohallituksesta. Äänin 35–25 päätettiin jäädä, mutta yritysministeri Urve Palo jättää virkansa.

Ulkomaat
Urve Palo Viron sosiaalidemokraattisen puolueen kokouksen puhujakorokkeella
Urve PaloSotsiaaldemokraatlik Erakond

Viron sosiaalidemokraattinen yritysministeri Urve Palo eroaa virastaan ja harkitsee myös luopuvansa politiikasta kokonaan.

Palo sanoo, että jälkikäteen ajateltuna ei olisi pitänyt mennäkään reformipuolueen, sosiaalidemokraattisen SDE:n ja Isänmaan ja Res Publican liiton keväällä muodostamaan hallitukseen.

– Kokoonpanon nähdessäni sanoin parlamenttiryhmässämme, ettei pitäisi äänestää sen puolesta. Näin jälkikäteen ajateltuna olisi kannattanut kuunnella omaa sisäistä ääntä ja sanoa, etten lähde sellaiseen hallitukseen, Palo sanoo Postimees (siirryt toiseen palveluun)-lehden haastattelussa.

Palo päätti erostaan sen jälkeen, kun SDE:n puolueneuvosto oli äänestänyt viikonloppuna, että puolue jatkaa hallituksessa.

Puolueen puheenjohtaja Jevgeni Ossinovski kertoi äänestäneensä hallitusyhteistyön puolesta. Hänen mukaansa puolue on onnistunut saamaan hallituksen ohjelmaan parannuksia sitten hallitusneuvottelujen. Tuolloin monet arvostelivat ohjelmaa reformipuolueen sanelemaksi.

Saavutuksina Ossinovski mainitsee muun muassa opettajien palkankorotukset ja maanviljelijöille tarkoitetun kriisirahaston.

Puoluejohtaja myöntää kiistat

Ossinovski harkitsee ryhtyvänsä ministeriksi Palon sijaan. Ajatus miellyttää pääministeriä, reformipuolueen johtajaa Taavi Rõivasia. Hänen mukaansa hallituksen työ helpottuu, jos hallituspuolueiden johtajat ovat ministerien joukossa.

Ossinovski myöntää, että puolueneuvoston äänestystulos kertoo SDE:n sisäisistä erimielisyyksistä. 35 edustajaa äänesti hallituksessa jatkamisen puolesta, 25 sitä vastaan, kertoo Viron yleisradioyhtiö ERR (siirryt toiseen palveluun).

Äänestystä edeltänyt monituntinen keskustelu käytiin suljettujen ovien takana, mutta käytävässä odottaneiden toimittajien mukaan monet puheista olivat hyvin kiihkeitä.

Puoleen pääsihteeri Inara Luigas kuvaa Viron poliittista tilannetta sumpuksi, joka kaipaa happea. Elleivät sosiaalidemokraatit sitä saa aikaan, sumppuuntuvat he itsekin, Luigas varoitti.

SDE on kasvanut muutamissa viime vaaleissa pienpuolueesta Viron kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Se sai viime kevään vaaleissa runsaat 15 prosenttia äänistä.

Korruptioskandaalista ministerien yhteenotto

Ossinovskin arvelee, että Palon eropäätöksen ratkaisi ministerikollegan käytös. Ossinovski nimittää reformipuolueeseen kuuluvan talous- ja liikenneministerin Kristen Michalin käytöstä Paloa kohtaan ala-arvoiseksi.

Michalilla on nykyhallituksessa salkku, joka Palolla oli ennen kevään vaaleja. Tuolloin Virossa hyväksyttiin korruptoituneeksi osoittautunut lauttakauppa, mistä Michal on suominut Paloa. Kiista johti jopa äänekkääseen syyttelyyn valehtelusta, puolin ja toisin, hallituksen kokouksen alla viime perjantaina.

Palon erotessa Viron 15-ministeriseen hallitukseen jää vain yksi nainen, puolueisiin kuulumaton ulkoministeri Marina Kaljurand. Hän tuli alkukesällä eronneen Keit Pentus-Rosimannusin tilalle. Reformipuoluelaisen Pentus-Rosimannusin eron syynä ei ollut hallituspolitiikka, vaan perheyrityksen talousepäselvyydet, joista hän sai sakkorangaistuksen.