1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Maahanmuuttokeskustelu roihahti – Tervon blogi sai suomalaiset pohtimaan kantaansa

Valtaosa pakolaisten vastaanottoa vastustaneista keskustelijoista kertoo syyksi, että Suomen taloudellinen tilanne ei kestä pakolaisten vastaanottoa. Perinteisesti määritellyksi rasistiksi ei monikaan tunnustaudu. Moni sekoitti turvapaikanhakijat pakolaisstatuksen ja oleskeluluvan saaneisiin. Ylen sivuilla eilen julkaistu Jari Tervon blogikirjoitus synnytti kiivaan keskustelun.

Kotimaan uutiset
Yleisön kommentteja Jari Tervon blogikirjoitukseen.
Yle

Ovatko sadattuhannet suomalaiset rasisteja? Onko kyse vain käytännöllisestä näkemyksestä, että auttamiseen ei ole varaa? Keitä turvapaikanhakijat ovat ja kuinka heihin tulisi suhtautua? Jari Tervon maanantaina julkaistu blogi Seitsemänsataatuhatta rasistia kirvoitti nettikeskustelijat ottamaan kantaa puolesta ja vastaan.

Turvapaikanhakijoihin mahtuu niin parempaa elintasoa etsiviä kuin sotaa pakenevia. Eri juttu onkin, ketkä loppujen lopuksi saavat jäädä maahan. Toisaalta Suomessa ei vielä ole edes nähty varsinaista pakolaisten kansainvaellusta, joka on monissa muissa maissa arkipäivää.

Seuraavassa poimintoja vilkkaasta keskustelusta.

Tervo on aivan oikeassa siinä että meillä ei ole oikein käsitystä asioiden mittakaavasta. Jos/kun neljä miljoonaa syyrilaista on pakolaisina, ovat tänne saapuvat muutamat tuhannet pisara meressä. Saamme olla tyytyväisiä siihen että meillä on näinkin pieni "pakolaisongelma", sanoo "KK".

Kiitos Jari. Olen koko sydämestäni samaa mieltä kanssasi ja muistutan, että jos rasisteja onkin peräti 700 000, niin sitä vastustaa maassamme 4,7 miljoonaa ihmistä,kommentoi "Kiitos hienosta tekstistä" Tervon blogia.

Jos rasisteja onkin peräti 700 000, niin sitä vastustaa maassamme 4,7 miljoonaa ihmistä.

"Suunnitelmallista propagandaa" -nimimerkki puolestaan kimpaantui Tervon blogin pakolaismyönteisyydestä:

Tervon kirjoitus on osa suurempaa propagandamyllytystä jonka tarkoituksena on sumentaa tosiasioita ja kääntää väestöä myötämieliseksi turvapaikanhakijoita kohtaan mm syyllistämisen keinoin.

Turvapaikanhakijoiden määrä järkyttää

Moni kommentoija on hämmentynyt julkisuudessa mainituista, kymmeniin tuhansiin kohoavista turvapaikanhakijamääristä. Kaikille ei ollut selvää, että heitä kaikkia ei olla Suomeen tässä vaiheessa ottamassa, vaan kyse on hakijoista, joiden anomukset on käsiteltävä.

_Suomi EI OTA turvapaikanhakijoita vaan ne tulevat tänne ihan itse ja ilman Suomen apua ja kun ne kerran ovat täällä, heidän turvapaikkahakemuksellaan on oikeus tulla tutkituksi. Siihen ei voida määrätä mitään kiintiötä tai kattoa kuinka monta turvapaikkahakemusta tutkitaan, kaikki on tutkittava. Yli puolet turvapaikanhakijoista saa kielteisen päätöksen ja poistetaan maasta, _kertoo nimimerkki "tieto".

Tervo kirjoittaa syyrialaisista turvapaikanhakijoista, vaikka heitä ei juuri Suomeen tule. Heinäkuuhun mennessä Suomeen on tänä vuonna tullut 4121 turvapaikanhakijaa, joista 119 (2,9%) on ollut Syyriasta, Mitä tulee parempaa elintasoa hakeviin, niin joka vuosi suurin osa turvapaikkahakemuksista on ollut perusteettomia. Kaikki tiedot löytyvät maahanmuuttoviraston sivuilta, moittii nimimerkki "VTL".

Albaniasta tulee turvapaikanhakijoita kyllä, mutta heille ei ole myönnetty turvapaikkaa, toteaa myös "Allu".

Huolta muista avuntarvitsijoista kotimaassa

Moni on huolissaan siitä että rahaa kuluu pakolaisten auttamiseen, vaikka Suomessakin riittäisi avuntarvitsijoita.

Laitetaan ensin kuntoon suomalaisten köyhien asiat ja sitten vasta muiden, jos rahaa jää!!! vaatii "Työkyvyttömyyseläkeläinen".

"Katjuskalla" on tiukka linja:

_Joo, täällä ollaankin Suomessa niin kauhean hädänalaisia. Aina saa pelätä, että joutuuko ristiinnaulituksi vai katolta heitetyksi tai ehkä pakkovärvätyksi sotaan tai terroristien seksiorjaksi. Kyllä meidän vanhuksilla ja kehitysvammaisilla, kuten muillakin, on täällä hyvä ja turvallinen olla. Hädänalaisia autetaan. Piste. Lopettakaa se ruikuttaminen. _

Nimimerkki "pyrittäjä" ei koe vähävaraisuutta auttamisen esteenä:

Meistä enää harva on kokenut sotaa ja evakkoa, ja se alkaa näkyä kansamme ylimielisyytenä. Ihmiset ovat vieraantuneet todellisuudesta.

Olen köyhyysrajan alapuolella elävä pienyrittäjä ja silti olen sitä mieltä että hädänalaisia on autettava. Meistä enää harva on kokenut sotaa ja evakkoa, ja se alkaa näkyä kansamme ylimielisyytenä. Ihmiset ovat vieraantuneet todellisuudesta.

Osa keskustelijoista ei ymmärtänyt miksi apua tarvitsevat on asetettu taistelemaan keskenään resursseista.

Tuosta vanhukset/turvapaikanhakijat-vastakkainasettelusta: Se, että tällä hetkellä vallalla oleva poliittinen suuntaus harjoittaa tietynlaista politiikkaa ei ole maahan pyrkivien hädänalaisten syytä. -- Vaurautta riittää kyllä, se vain kasautuu jatkuvasti kapeammalle ihmisjoukolle, arvelee "Juha".

"Hoitaja" vastaa toiselle keskustelijalle:

Hienoa, että olet vammaisten ja vanhusten asialla. Odotamme sinua sekä kaltaisiasi useissa hoivakodeissa kautta maan tulemaan ulkoilu kaveriksi, ruokailu avustajaksi tai vaikkapa mieltä avartavien kirjojen lukijaksi. Tervetuloa tapaamaan oikeita ihmisiä, joita joukkona käytät oman mielipiteesi vahvistajana. Ne varat, jota turvapaikanhakijoihin käytetään ei heikennä suomalaisten vähäosaisten asemaa.

Inhimillisyys vs. varojen puute

Nimimerkki "ihminen" näkee yhteisen vastuun kuuluvan globlisoituvaan maailmanmenoon.

Totta kai hädänalaisia pitää auttaa. Ja ennenkaikkea ottaa mukaan yhteiskunnan jäseniksi, kouluttaa ja työllistää. Globaalissa maailmassa ei olla enää tietämättömiä siitä, missä asiat ovat paremmin. Kyllä meillekin kelpaavat globalisaation myötä halvemmat tavarat ja ruoka, pakettiin kuuluu myös ihmisten liikkuvuus. Ehkä kannattaisi ruveta tuottamaan jotain kun työväkeä riittää?

Ihmiselämä näyttää monelle suomalaiselle olevan täysin arvoton. Unohtavat että on lottovoitto syntyä Suomeen ja samaa ei voi sanoa esim. Syyriasta! muistuttaa nimimerkki "Sams".

Minun puolesta voitaisiin ottaa vaikka kymmenkertainen määrä, mutta pakolaisleireiltä - niitä kaikkein hädänalaisempia. Tällä nykyisellä systeemillä ruokitaan vain ihmissalakuljetusta.

Minun puolesta voitaisiin ottaa vaikka kymmenkertainen määrä, mutta pakolaisleireiltä - niitä kaikkein hädänalaisempia. Tällä nykyisellä systeemillä ruokitaan vain ihmissalakuljetusta, sanoo nimimerkki "Ei näin".

Rahoitusta voisi löytyä yllättävältäkin taholta, pohtii nimimerkki "Arabimaihin liittyen":

Euroopan kannattaisi neuvotella rikkailta arabimailta avustuspaketteja silla ehdolla etta kiintioita otetaan vastaan. Harva arabimaa on poliittisista syista valmis ottamaan pakolaisia vastaan, mutta saattaisi mielellaan rahoittaa heidan kotiuttamistaan Eurooppaan tai muualle. Nythan viulut maksavat EU maat vaikka pakolaisen virralla osaltaan turvataan rauhaa lahi-idassa.

"Historiamme velvoittaa auttamaan"

Tervon kirjoitus saa kiitosta humaaniudesta. "Täti" muistuttaa maamme historiasta:

"...omat kansalaisemme lähtivät kahdesti pakoon kotiseudultaan Karjalan kannakselta, ensin 1939 sodan uhkaa ja lopullisesti 1944 sodassa menetetyiltä alueilta. Maastamme on lähtenyt väestöä aaltoina parempien olojen perään Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Ruotsiin. Ruotsi otti vastaan valtavan määrän suomalaislapsia sodan jaloista.

"Mietiskelijä" rinnastaa nykyiset sodan jaloista pakenevat Suomen historian tapahtumiin.

Meilläkin on ollut sisällissota. Punaisia pakeni melkoinen joukko myös Venäjälle. Etupäässä miehiä. Vaihtoehto olisi ollut vankileiri ja usein teloitus sen suuremmin tutkimatta.

Nimimerkki ”myöskin evakon jälkeläinen” kertoo sukunsa kokemuksista.

Nyt evakot ja heidän jälkeläisensä ovat rakentaneet tätä maata seitsemänkymmentä vuotta. Pitäisikö sama mahdollisuus antaa muillekin aidosti sotaa pakeneville?

Omat vanhempani joutuivat lähtemään Karjalasta kahteen kertaan, ensin keväällä -40 ja sitten uudestaan kesällä -44. Ei heitäkään olisi tänne haluttu. -- Nyt evakot ja heidän jälkeläisensä ovat rakentaneet tätä maata seitsemänkymmentä vuotta. Pitäisikö sama mahdollisuus antaa muillekin aidosti sotaa pakeneville?

Elintasopakolaisuutta ei kuitenkaan ymmärretä tältäkään pohjalta.

Yhdysvalloissa ja Kanadassa ei ollut ilmaisia majoituksia, lihapatoja, viikkorahoja tai (ilmaisia) kotoutus ja terveyspalveluja odottamassa. Sinne mentiin töihin, korostaa "lihapatasurffareitako"?

"Muslimit ennemmin arabinaapurimaihin"

_Minkähän takia rikkaat persianlahden maat eivät osallistu tähän taakan jakoon. siellä on sama kulttuuri ja uskonto sekä kieli kuin näillä pakolaisilla? sopeutuminen olisi huomattavasti helpompaa, _toteaa "ansku".

Mielestäni arabien keskinäinen solidaarisuus on todella vähäistä. --Siellä ollaan todellisia syrjijöitä, riittää että on toista islamilaista uskonsuuntaa kuin itse, ihmettelee nimimerkki "entäs ne sedät ja serkut"

"Maakarilla" on näkemys asiasta: pakolaisongelma on niin laaja, ettei täällä nähdä kuin rippeet siitä.

Syyrian lähinaapurit, mm. Jordania, Egypti ja Turkki ovat ottaneet vastaan n. 4 miljoonaa Syyrian pakolaista, josta Jordania yksin noin kaksi miljoonaa. Sinne ei mahdu enää.

Miten pakolaiskriisi ratkaistaan?

Jos Suomi johonkin osallistuu se olkoon sitten rauhaan pakottaminen, rauhanturvaaminen tai suora sotiminen Lähi-Idässä, jossa laitetaan kyseinen paikka takaisin kuosiin pakolla, vaatii "misteri".

Nämä pakolaisia haluavat voivat ottaa pakolaisia nurkkiinsa, tietty omalla kustannuksellaan.

Auttamishaluisia patistetaan auttamiseen omin voimin, ilman julkisia varoja.

Nämä pakolaisia haluavat voivat ottaa pakolaisia nurkkiinsa, tietty omalla kustannuksellaan. Tai lähettää kaikki rahansa pakolaisille. Ei ole suomalaisen yhteiskunnan asia toimia koko maailman sosiaalitoimistona. Jämpti on näin! sanoo "Ei höynäytykselle!"

Ainoa järkevä keino, olisi EU:n toimesta perustaa laadukas pakolaiskeskus lähtömaahan ja auttaa heitä siellä. -- Venepakolaiset pitäisi, heti kun lautta maahan jossain Italiassa tms. tulee, ohjata toiseen laivaan koko sakki ja eikun takaisin sinne mistä tulivat. Tätä kun muutamat kymmenet kerrat toistettaisiin, tulisi afrikan puskaradioon tieto että "ei kannata" ja jäisivät ihmissalakuljettajat työttömiksi, esittää nimimerkki "Järkevää apua".

Suomihan leikkasi näyttävästi kehitysyhteistyövaroja, joilla olisi voitu tehdä paljonkin näidenkin ihmisten eteen.

Minua on jo kauan kiinnostanut tietää miten te "paikan päällä auttajat" ajattelette sen tehdä? Lähteä vapaaehtoisena hoitamaan, ruokkimaan ja suojelemaan kriisialueille sodan uhreja ennen kuin he ehtivät kumiveneeseen? ihmettelee "Antsy".

Suomihan leikkasi näyttävästi kehitysyhteistyövaroja, joilla olisi voitu tehdä paljonkin näidenkin ihmisten eteen, muistuttaa "rimze".

"Virsut" toteaa, että olemme vieraita kohtaan hankala kansa.

Me ripottelemme maahantulijat eri puolille yhteiskuntaa, jätämme heidät pakolaiskeskuksiin istuskelemaan ja luulemme, että asia on hoidettu, kun annamme pari seteliä kouraan. Nykyisessä tilanteessa suosittelisin ottamaan käyttöön viime sodan jälkeen käytössä olleen asutusjärjestelmän ja antaisimme pakolaisiksi havaituille mahdollisuuden tehdä jotakin oman hyvinvointinsa eteen. Eläköön rintamamiestalot ja torpat.

Kunpa kaikki näiden mielipiteiden kirjoittamiseen, lukemiseen ja päivittelyyn mennyt aika olisi käytetty johinkin konkreettiseen suoritteeseen, asian puolesta tai sitä vastaan (toki lakia kunnioittaen). Itse kasasin omilta lapsilta käytöstä jääneitä leluja ja vaatteita jotka kiikutan iltapäivällä paikalliseen pakolaiskeskukseen, pohtii puolestaan "Karma".

Lue seuraavaksi