Onko sinulla jatkojohdon jatkojohdon jatkojohdon jatkojohto? Yksikin voi olla vaarallinen

Lattioilla vuosikaudet lojuva jatkojohto on turvallisuusriski. Pölyn peittämä jatkojohto voi aiheuttaa tulipalon, ja vähintäänkin sähköiskuvaara on suuri. Palotarkastaja kohtaa jatkuvasti jatkojohtojen väärinkäyttöä, sillä huoneistoissa ei ole enää riittävästi pistorasioita.

Kotimaa
Jatkojohto
Paula Koskinen / Yle

Jatkojohdot on tarkoitettu vain tilapäiseen käyttöön. Silti palotarkastaja törmää työssään jatkuvasti huoneistoihin, joissa jatkojohtoja käytetään pistorasian korvikkeena.

Ongelma on yleinen kaikkialla – niin yksityisasunnoissa, työpaikoilla kuin julkisissa tiloissakin.

– Joissain paikoissa voi olla tehty jatkojohdon jatkojohdon jatkojohdon jatkojohto. Voi olla neljäkin pitkää jatkojohtoa peräkkäin. Silloin siihen yhteen jatkojohtoon tulee aikamoinen kuormitus, kertoo palotarkastaja Hannu Rantanen Varsinais-Suomen aluepelastuslaitokselta.

Lattioilla jatkuvasti lojuvat jatkojohdot ovat merkittävä turvallisuusriski. Kun johtojen kuormitus ylittyy, alkavat ne kuumeta. Tämä voi aiheuttaa oikosulun ja pahimmassa tapauksessa tulipalon. Myös sähköiskuvaara on suuri.

Reikiä seinässä tarvitaan yhä enemmän.

Marko Salokannel

– Kun television taakse heitetään jatkojohtokasa, alkaa se herkästi kerätä pölyä. Ja kun pistotulppa irrotetaan ja tulee pieni kipinä, lähtee tulipalo hyvin äkkiä, muistuttaa sähkötekniikan koulutuspäällikkö Marko Salokannel Turun aikuiskoulutuskeskuksesta.

Perinteinen kaksipaikkainen pistorasia ei enää riitä

Syy jatkojohtojen käyttöön on selvä. Sähkölaitteiden määrä on kasvanut jatkuvasti, joten totuttu määrä pistorasioita ei enää riitä.

– Reikiä seinässä tarvitaan yhä enemmän. Television taakse tarvitaan hyvin äkkiä ainakin neljä tai jopa kuusi reikää. Perinteinen kaksipaikkainen pistorasia ei enää riitä, Salokannel toteaa.

Ongelmaa on lähdetty jo ratkaisemaan monissa liikehuoneistoissa, joissa sähkötöitä tehdään uusiksi ja pistorasioita asennetaan lisää.

Kun jatkojohdot vaan lojuvat lattialla vuositolkulla, voivat ne olla ties missä kunnossa.

Hannu Rantanen

– Taloyhtiöissä pistorasioiden lisääminen ei ole aina niin yksinkertainen juttu. Niissä pääsulakkeen koko tulee monesti vastaan, palotarkastaja Hannu Rantanen sanoo.

Jos jatkojohtoja on pakko käyttää, on niitä ainakin käytettävä oikein. Sisäkäyttöön tarkoitettuja jatkojohtoja käytetään vain sisällä, ulkokäyttöön on omat johtonsa.

Johtojen kunnosta on myös syytä huolehtia.

– Kun jatkojohdot vaan lojuvat lattialla vuositolkulla, voivat ne olla ties missä kunnossa. Pitäisi vähän katsoa niiden perään, Rantanen sanoo.