Suomen halpa ja turvallinen sähkö vetää datakeskuksia puoleensa

Datakeskuksia syntyy Suomeen kuin sieniä sateella. Mukana on suuria kansainvälisiä pelureita ja myös pienempiä kotimaisia toimijoita. Invest in Finlandin mukaan Suomella on lukuisia vahvuuksia, jotka houkuttelevat datakeskuksia Suomeen. Uusista keskuksista voidaan kuulla piankin.

talous
Googlen palvelinkeskuksen laitteistoa Summan vanhassa tehtaassa Haminassa.
Googlen palvelinkeskuksen laitteistoa Summan vanhassa tehtaassa Haminassa.Yle

Datakeskukset ovat tiedon hermokeskuksia. Niiden avulla kerätään, varastoidaan ja jaetaan tietoa.

Käytännössä datakeskus on iso sali, johon on kerätty runsaasti tietokoneita. Isoimmat saleista voivat työllistää jopa satoja työntekijöitä. Rakennusaikana ne voivat työllistää tuhansia ihmisiä.

Pieniä keskuksia Suomessa on satoja, jopa tuhansia.

Osa datakeskuksista on jonkin yrityksen omassa käytössä kuten vaikkapa Googlella. Sillä on Suomen suurin datakeskus, joka rakennettiin alunperin tyhjäksi jääneen Summan paperitehtaan tiloihin.

Googlen investoinnin arvo lähentelee jopa miljardia euroa. Sen lisäksi on meneillään useita satojen miljoonien eurojen arvoisia investointeja kuten hakukoneyhtiö Yandexilla.

Venäläinen hakukoneyhtiö Yandex toimii Mäntsälässä, jossa hyödynnetään myös tietokoneiden jäähdyttämisessä syntyvää hukkalämpöä rakennusten lämmittämiseen.

Suomessa toimii myös datakeskustilojen vuokraamiseen erikoistunut TelecityGroup. Ideana on tuottaa hyvät yhteydet muille firmoille.

"Maailman luotettavin sähköverkko" syntyi metsäteollisuuden ansiosta

Invest in Finlandin johtaja Alpo Akujärvi kehuu, että Suomella on useita vahvuuksia, jotka vetävät datakeskuksia puoleensa. Tärkein on halpa ja turvallinen sähkö.

– Suomessa on maailman paras ja luotettavin sähköverkko, Akujärvi tiivistää.

Toimiva sähköverkko syntyi aikoinaan pitkälti metsäteollisuuden tarpeisiin. Ne tarvitsivat kattavan ja turvallisen verkon, joka pelaa yhä tänäänkin.

Lisäksi Suomi alensi sähköveroaan viime vuonna. Euroopan halvimpiin kuuluva sähkön hinta on ulkomaalaisille investoijalle mainio houkutin.

Johtaja Akujärvi lisää, että myös Suomen yhteydet Eurooppaan ja Aasiaan sekä Venäjän läheisyys houkuttelevat ulkomaisia – ja kotimaisia – yrityksiä investoimaan tänne. Itämeren ali kulkevat yhteydet ovat kaiken lisäksi edelleen parantumassa.

Lisää datakeskuksia voi siis olla luvassa. Viimeksi suuresta sali-investoinnista ilmoitti Sonera, saksalainen Hetzner on sellaisen jo melkein luvannut, Microsoftilta odotetaan yhä suurta datakeskus-uutista, ja myös Pohjois-Suomessa on liikkeellä vahvoja huhuja uusista investoinneista.