1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kapellimestari Osmo Vänskä: Positiivisuudella on taipumus synnyttää positiivisia asioita

Sibeliuksen 150 juhlavuosi on tuonut kapellimestari Osmo Vänskän jälleen Lahteen ja Sibeliustalolle. Entiseen rutiiniin ei parane luottaa, teokset on harjoiteltava uudelleen, sillä Vänskä haluaa tuoda teoksiin oman näkemyksensä.

Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Lahden Sibelius-festivaalin toisena iltana lavalle astuu Sinfonia Lahden kunniakapellimestari Osmo Vänskä.

– On aina kiva tulla Lahteen ja Sibeliustalolle ja muistella mitä kaikkea me silloin monen vuoden aikana teimme.

Ennen suurta kuuluisuutta ja maailmanmainetta kukaan Lahden kaupunginorkesterista ei uskaltanut toivoakaan sitä kaikkea, mitä lopulta tapahtui.

– Tärkein kaikista oli Sibeliustalo, joka on tämän maan paras konserttisali ja pääsee kansainvälisessäkin vertailussa pitkälle.

Yksi syy menestykseen on Vänskän mukaan ollut se, että orkesterin motivaatio pysyi korkealla, vaikka se ei aina helppoa ollutkaan.

– Piti vaan uskoa, että kai tämä on hyvään suuntaan menossa.

Piti vaan uskoa, että kai tämä on hyvään suuntaan menossa.

Osmo Vänskä

Uskoa loivat levytysten hyvät arviot, joita alkoi tulla suurista musiikkikeskuksista kuten Lontoosta, New Yorkista ja Tokiosta.

– Ne olivat maamerkkejä, jotka näyttivät meille, että ei tässä ihan pieleen olla menossa, jatketaan vaan.

Vänskän johdolla vaikeiden teosten kimppuun

Vaikka Sinfonia Lahti soitti Vänskän johdolla Sibeliusta miltei kyllästymiseen asti, ei vanhalla rutiinilla voi ratsastaa. Välivuodet näkyvät.

– Teokset ovat sellaisia, että kun joku muu johtaa niitä, niihin tulee muu näkemys. Niin pitääkin olla, mutta minä haluan teoksen siihen muottiin, miten minä kappaleen kuulen, kertoo Vänskä.

– Soittajille muutokset voivat olla joskus vaikeita. Ne ovat pieniä, mutta niitä on paljon ja silloin myös kokonaisuus muuttuu.

Vänskä itsekin löytää lähes joka kerta uutta teoksista.

– Se on suuren teoksen merkki, kun niistä löytyy kerroksia.

Sinfonia Lahti soittaa Vänskän johdolla toisena festivaalipäivänä Metsänhaltijan sekä 3. ja 4. sinfonian. Sinfoniat edustavat Sibeliuksen vähemmän tunnettua tuotantoa. Ne ovat vaativia niin johtajalle, soittajalle kuin vastaanottavalle yleisöllekin.

Uskaltaisin luvata, että ihmiset tulevat kokemaan aika syvämietteistä Sibeliusta.

Osmo Vänskä

– Uskaltaisin luvata, että ihmiset tulevat kokemaan aika syvämietteistä Sibeliusta. Näissä on herkempiä värejä kuin tunnetuimmissa sinfonioissa.

Vänskällä on luja usko näihinkin teoksiin. Ne eivät ole hänen mielestään sen huonompia kuin Sibeliuksen tunnetuimmatkaan sinfoniat.

Uskallus ja positiivisuus apatiaa vastaan

Minnesotan orkesterin johtaja Osmo Vänskä on asunut yli kymmenen vuotta Yhdysvalloissa ja monet asiat näyttävät nyt toiselta etäämmältä katsottuna. Sinfonia Lahden ja Sibeliustalon nousu lama-ajan Suomessa on pienen kaupungin suuri ihme.

– Sen tiedän, että sellainen positiivisuus, joka on Amerikassa niin tyypillistä, sillä on taipumus synnyttää lisää positiiviisia asioita. Ihmiset uskaltavat yrittää ja löytää uusia ratkaisuja.

– Jos apatia pääsee voittamaan ja murjotus on jokapäiväinen asia, on vaikea löytää mitään hyvää jatkoa, sanoo kapellimestari Osmo Vänskä.