Hyppää sisältöön

Hollantilainen sijoitusyhtiö osti Hallin varuskunnan datapuistoa varten

Ilmavoimien entisen teknillisen koulun tiloihin ja alueelle syntyy uudenlainen datakeskuspuisto Jämsän Hallissa. Teknologiaan keskittyvä maailmanlaajuinen NxtVn-sijoitusyhtiö on ostanut noin 60 hehtaarin alueen ja 30.000 neliön rakennusmassan hintaan 450.000 euroa.

Ilmavoimien teknillinen koulu muutti Hallista jo Tikkakoskelle. Tienviitta muistuttaa menneistä. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Kaupan myötä uusi omistaja ottaa vastuulleen myös varuskunta-alueen mittavat hoito-, ylläpito-, korjaus- ja kehityskulut. Alueen ylläpitokulut ovat vuositasolla kauppahinnan luokkaa.

NxtVn suunnittelee Halliin uudenlaisen datakeskuspuistokonseptin lippulaivaa, josta voidaan vuokrata tiloja ja palveluja yhtä aikaa usealle toimijalle.

Halliin sijoittumisen etuna ovat strateginen sijainti, sähköverkko, kuituyhteydet, mahdollisuus vapaajäähdytteisiin konsepteihin, kahden yliopiston läheisyys ja ammattitaitoinen työvoima.

Datakeskuspuisto kokoaa suuret datatoimijat, yhteistilojen tarjoajat sekä kaiken kokoiset datakeskusten omistajat ja operaattorit usean vuokralaisen ympäristöön. Yhdistelmä tuo työpaikkoja ja liiketoimintamahdollisuuksia, joita perinteiset datakeskukset eivät tarjoa.

– Uskon vahvasti siihen, että laatutietoiset ja sitoutuneet suomalaiset pystyvät toteuttamaan NxtVn:n kunnianhimoisen vision ja innovatiivisen usean vuokralaisen datakeskuspuiston, toteaa NxtVn:n perustaja ja pääjohtaja Hamd Alkhayat.

Halli tyhjeni 2013 lopussa

Hallin varuskunta tyhjeni osana puolustusvoimauudistusta vuoden 2013 lopussa, minkä jälkeen varuskunnan tilat vapautuivat muuhun käyttöön. Alueella toimi aikaisemmin Ilmavoimien teknillinen koulu.

Myytyjen maa-alueiden pinta-ala on yhteensä noin 60 hehtaaria. Rakennuksia alueella on noin 25  - muun muassa koulurakennus, asuntola, ruokala ja kasarmi. Niiden bruttoala on noin 30 000 neliöä. Rakennukset ovat pääosin 1970-luvulta.  Myytävän alueen viereen jää edelleen valtion omistukseen lentokenttä sekä Patrialle lentokoneitten sekä helikoptereiden huoltotoiminnat.

Hallin varuskunta-alue sijaitsee Jämsän kaupungissa, noin 25 kilometrin päässä Jämsän keskustasta. Tampereelle on matkaa noin 85 kilometriä ja Jyväskylään noin 80 kilometriä. Kohteen lähiympäristössä sijaitsee Hallin lentoasema, maa- ja metsätalousalueita sekä pientaloasutusta.

Datasäilö monelle toimialalle

Halliin tuleva kokonaisuus soveltuu muun muassa rakentamisen, teknisen suunnittelun, tutkimuksen, kehityksen, koulutuksen, ravintola-alan, logistiikan, rahoituksen ja asiantuntijapalvelujen toimijoille.

NxtVn aloittaa Hallissa tekniset ja operatiiviset tutkimukset välittömästi.

– Kaivinkoneet ja rakennustyöt eivät suinkaan alueella ala heti. Talven aikana ulkomaiset asiakkaat käyvät tutustumassa nyt hankittuun alueeseen. Puisto aiotaan rakentaa yhdessä asiakkaiden kanssa, heidän toiveidensa mukaan. Kuten muutkin datakeskukset, tämä tulee olemaan jatkuva työmaa, kertoo toimitusjohtaja Seppo Lindén NxtVn Jämsä Oy:sta.

Vuonna 2014 perustetun NxtVn pääkonttori sijaitsee Hollannissa ja sijoitusyhtiö toimii muun muassa Lontoossa, Dubaissa, Helsingissä ja Oulussa.  Sijoitusyhtiön tavoitteena on yhteysteknologian ja datakeskusten avulla luoda uuden sukupolven pilvi-infrastruktuuria.

Hallin tiedotustilaisuus houkutteli tuvan täyteen. Kuva: Riikka Pennanen / Yle
.
.