1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Delfiineille toivotaan onnellista loppua: "Toivottavasti ei mennä minimibudjetilla vaan etsitään paras vaihtoehto"

Särkänniemen tiistaina julkaiseman tiedotteen henki on hyvin samanlainen kuin delfinaarion tulevaisuudesta tehdyn kuntalaisaloitteen. Aloitteen laatinut Jere Nieminen toivoo avointa selvitystä ja vaihtoehtojen pohdintaa ennen kuin delfiinien kohtalosta päätetään. Eläinsuojelujärjestö Animalia puolestaan vaatii, että yt-neuvottelut johtavat delfinaarion sulkemiseen.

Kuva: Antti Eintola / Yle

Delfinaariosta käydyn keskustelun osalta kulunut vuosi on ollut kiivain sitten delfinaarion perustamisen.

Jere Nieminen

Viime kesänä julkaistunkuntalaisaloitteen (siirryt toiseen palveluun)tavoitteena on, että Tampereen kaupunki selvittäisi, kuinka Särkänniemi on varautunut delfinaarion toiminnan jatkamiseen. Aloitteen tekijöiden mielestä on todennäköistä, että aika on ajanut delfinaariotoiminnan ohi.

– Päällimmäisenä meillä on eläimet ja vaihtoehdot, mitä niille voidaan tehdä, sanoo aloitteen käynnistänyt Jere Nieminen.

– Delfiinit ikääntyvät, ja asenneilmasto on muuttunut sellaiseksi, ettei niiden pitäminen välttämättä ole enää fiksua puuhaa. Meidänkin aloitteessa mainitaan liiketoiminta – olemmehan me huolissamme siitä, että koko Särkänniemen elämyspuiston toiminta olisi kannattavaa. Ihan hieno juttuhan se on Tampereella.

Pitäisi mennä delfiinit edellä

Niemisen mukaan Särkänniemen tiistaina julkaisema tiedote delfinaarioliiketoiminnan selvittämisestä ja yt-neuvotteluiden aloittamisesta on suunnaltaan hyvin samanlainen kuin kuntalaisaloite. Tosin lähestymiskulma on hieman toinen.

– Särkänniemen tiedotteessa painotetaan kulurakennetta ja liiketoimintaa. Me toivomme, että vaihtoehtojen kartoittamisessa mentäisiin delfiinit edellä, Nieminen sanoo.

– Toivomme julkista selvitystä, jossa avoimesti perusteltaisiin eri vaihtoehdot. Samaa toivon Särkänniemen omaltakin kartoitustyöltä. Ettei yksioikoisesti päädyttäisi yhteen vaihtoehtoon.

Nieminen ei itsekään osaa sanoa, millainen olisi paras tulevaisuus Tampereen delfiineille.

– Toivottavasti ei mennä millään minimibudjetilla, vaan toimitaan niin, että delfiinit saavat onnellisen lopun. Uskon, että sillloin asenneilmapiiri muuttuu ja Särkänniemen liiketoimintakin lähtee nousuun, hän sanoo.

– Tämä olisi toivottavaa Tampereenkin kannalta. Pidän Särkänniemeä ihan kivana paikkana.

Kiivaan keskustelun vuosi takana

Toivottavasti ei mennä millään minimibudjetilla, vaan toimitaan niin, että delfiinit saavat onnellisen lopun.

Jere Nieminen

Kuntalaisaloite delfinaarion tulevaisuuden selvittämiseksi julkaistiin viime vuoden toukokuussa. Tähän mennessä koossa on 3 800 nimeä, ja aloite luovutetaan todennäköisesti pian.

– Olemme tähdänneet noin 4 000 allekirjoitukseen, sillä vaadittava määrä on 3 500 äänioikeutettua tamperelaista, Nieminen sanoo.

Nieminen uskoo, että aloite on osaltaan vaikuttanut asenteisiin ja delfinaarion kävijämääriinkin.

– Delfinaariosta käydyn keskustelun osalta kulunut vuosi on ollut kiivain sitten delfinaarion perustamisen.

Animalia haluaa delfiinit eläkkeelle

Delfinaariotoimintaa vastustava eläinsuojelujärjestö Animalia vaatii, että yt-neuvottelujen on johdettava delfinaarion sulkemiseen. Animalia toteaa tiedotteessaan, että nyt Särkänniemessä vihdoin myönnetään, että aika on ajanut ohi delfiinien viihdekäytön.

Eläinsuojelujärjestö pitää tärkeänä, että delfinaario ajetaan sunnitelmallisesti alas, ja neljä siellä elävää delfiiniä siirretään luonnonmukaiseen ja vastuullisesti toimivaan turvapaikkaan.

Mistä tällainen turvapaikka sitten löytyisi, sitä Animalia ei kerro.