Työeläkevarat hupenivat ensi kertaa neljään vuoteen

Syy ei ole Telan mukaan epäonnisissa sijoituksissa, vaan tuloja suuremmissa menoissa. – Eläkemenot kasvavat juuri nyt, eivät vasta kaukaisessa tulevaisuudessa, Tela herättelee.

talous

Työeläkevarat notkahtivat viime vuosineljänneksellä yli miljardi euroa.

Suomalainen eläkepommi on todellisuutta juuri nyt eikä sitten joskus, viestii Työeläkevakuuttajat Tela. Työeläkevarat ovat supistuneet pitkän kasvun jälkeen, ja päällimmäisenä syynä ovat eläkemenot. Toisin sanoen eläkeläiset saavat enemmän eläke-euroja kuin työntekijät ja työnantajat ehtivät kerryttää niitä työeläkevaroihin.

Kyse ei ole yhtäkkisestä käänteestä. Työeläkejärjestelmän menot ylittivät maksut viimeistään vuonna 2013, eri laskutavalla jo 2007 tai jopa aikaisemmin.

Yhteisessä potissa oli huhti-kesäkuussa 182,9 miljardia euroa. Notkahdus edellisneljänneksen työeläkevaroihin oli 1,3 miljardia. Viimeksi varat ovat käyneet laskussa vuonna 2011.

– Eläkemenot kasvavat juuri nyt, eivät vasta kaukaisessa tulevaisuudessa, Tela herättelee tiistaina lähettämässään tiedotteessa.

Eläkkeitä rahoitetaan suurimmaksi osaksi eläkemaksuilla, vaikkakin varojen hupenemiseen on myös vaikuttanut sijoitusten huono tuottokehitys päivän kiikkerillä markkinoilla.

Tänä vuonna työeläkkeitä maksetaan arviolta 25 miljardia euroa. Telan johtava ekonomisti Reijo Vanne uskoo, että eläkkeiden rahoittamisen kriittiset vuodet ovat kymmenen seuraavaa. Kehitys tasaantuisi hänen arvioissaan 20 vuodessa.

Telan laskuissa ovat mukana keskeiset eläkelaitokset ja eläkevakuutusyhtiöt. Tela tilastoi vain lakisääteisen työeläketurvan.