Asko Avonius 2015 -palkinto Samuli Naamangalle

Asko Avonius -palkinto jaetaan joka kolmas vuosi. Muotoilupalkinto on suuruudeltaan 20 000 euroa.

kulttuuri
Samuli Naamanka.
Samuli Naamangan arkisto

Askon Säätiö palkitsi rohkean kokeilijan suomalaista tuotesuunnittelua ja valmistusmenetelmiä uudistavasta muotoilusta. Sisustusarkkitehti, taiteen maisteri Samuli Naamanka (s. 1969) on erikoistunut tuote-, sisustus- ja ympäristösuunnitteluun.

Palkittu muotoilija tunnetaan erilaisista muotoilukokeiluista ja erityisesti kehittämästään graafisesta betonista. Menetelmän avulla betonielementiin saadaan painettua pysyvä kuvio. Hän on myös kehittänyt muun muassa biohajoavan tuolin.

Hän on hämmästyttävän monipuolinen.

Sirpa Asko-Seljavaara

Askon Säätiön hallituksen puheenjohtaja, professori Sirpa Asko-Seljavaaran mukaan sisustusarkkitehti Naamanka edistää säätiön tarkoitusta oivallisesti ja toivoo, että palkinto siivittää muotoilijan matkaa maailmalle edelleen.

- Hän on hämmästyttävän monipuolinen, kiittää Asko-Seljavaara.

Säätiö valmistelee kansainvälistä kilpailua, joka ajoittuu Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoteen 2017. Aiheena on suomalainen koti.

Näyttely Lahdessa ja Helsingissä

Askon Säätiön myöntämä Asko Avonius -palkinto jaetaan joka kolmas vuosi. Muotoilupalkinto on suuruudeltaan 20 000 euroa.

Palkinnon ovat aiemmin vastaanottaneet Fiskars osuuskunta (1997), sisustusarkkitehti Markku Kosonen (2000), arkkitehti Timo Vormala (2003), sisustusarkkitehdit Simo Heikkilä ja Yrjö Wiherheimo (2006), suunnittelija Ilkka Suppanen (2009) ja Arkkitehdit Hollmén Reuter Sandman (2012).

Lahden Pro Puu -keskus esittelee Samuli Naamangan tuotantoa tämän viikon näyttelytiloissaan. Sen jälkeen näyttely viedään Helsinkiin.

Esillä on muun muassa muotoon puristettua puuta hyödyntävä Clash-tuoli ja muita muotoilijan suunnittelmia tuotteita, valokuvia ympäristötaiteesta ja julkisista taideteoksista sekä video, joka esittelee graafisen betonin valmistusmenetelmää.