Magiaa, luututkimusta ja robotteja – tiedettä tarjoillaan nuoria kiinnostavassa paketissa

Turha tärkeily ja teoreettinen etäisyys saivat siirtyä syrjään, kun Oulun yliopistolla kerrottiin tieteestä peruskoulun kasi- ja ysiluokalaisille. Kemia kääntyi taikuudeksi, antropologia poliisisarjan luiden tutkimiseksi ja robotiikka tanssiksi.

tiede
Koululaisia tutustumassa Oulun yliopiston koerikastamoon tieteenpäivien aikana 1.9.2015
Oulun yliopiston tieteenpäivillä tuodaan esiin tieteen eri puolia. Koululaisryhmille esiteltiin myös erilaisia näkökulmia tieteeseen. Kaivostoimintaan tutustuttiin yliopiston tutkimusrikastamolla, arkkitehtuuriin karkkitaloja suunnittelemalla ja poliisisarjan perusteisiin tunnistamalla vanhoja luita antropologian menetelmin.

Oulun yliopiston käytävät ja tieteentyöpajat täyttyivät tiistaina tuhansista peruskoululaisista, jotka tutustuivat tieteenpäivien esitelmä- ja näytöstilaisuuksiin Oulun yliopiston Linnanmaan ja Kontinkankaan kampuksilla.

Esillä oli muun muassa kemian taikuutta, jossa yliopiston entinen rehtori, kemian professori Lauri Lajunen hurmasi juhlasaliin tulleen yleisön kemian erikoisuuksilla. Esityksessä tehtiin esimerkiksi kananluista kimmoisia ja notkeita poistamalla niistä kalsium ja rautajauhe muuttui muutaman komponentin voimalla tekovereksi.

Koululaisten lisäksi tiedettä esitellään yleisölle avoimissa tiedesessioissa tiistain ja keskiviikon aikana. Yhteensä kahdeksassa tiedesessiossa keskustellaan ja vastataan yleisön kysymyksiin. Teemoina ovat muun muassa ympäristö, arkkitehtuuri, terveys, älykkäät laitteet ja oppiminen.

Tieteen päiviä on jo 15 vuoden ajan järjestetty joka toinen vuosi Helsingissä. Edellisen kerran Oulussa tiedepäivää vietettiin kaksi vuotta sitten. Tänä vuonna tieteen yleisötapahtumia järjestetään useissa yliopistokaupungeissa.