Isä kaappasi lapsensa vuosiksi ja vei Ruotsiin – tuomittiin ehdolliseen vankeuteen

Kuusamolainen mies on tuomittu vuoden ja kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen lapsensa kaappauksesta. Oulun käräjäoikeus langetti lapsen isoäidille avunannosta kolme kuukautta ehdollista.

Kotimaa
Suomen lakikirja ja nuija
Arja Lento / Yle

Oulun käräjäoikeus on tuominnut kuusamolaiselle 55-vuotiaalle miehelle vuoden ja kolmen kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen vapaudenriistosta ja lapsikaappauksesta.

Käräjäoikeus katsoi, että isä ei palauttanut noin vuoden ikäistä lasta äidille, vaan vei hänet Etelä-Suomeen ja edelleen Ruotsiin. Oikeuden mukaan lapsi oli isällä yli kolme vuotta, vaikka hänet oli määrätty asumaan äitinsä luona.

Mies myönsi syytteet oikeiksi.

Käräjäoikeus tuomitsi lisäksi lapsen 73-vuotiaalle isoäidille avunannosta vapaudenriistoon ja avunannosta lapsikaappaukseen kolmen kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen.

Lisäksi käräjäoikeus tuomitsi 66-vuotiaalle naiselle 60 päiväsakkoa eli maksettavaa 900 euroa ja 69-vuotiaalle miehelle 60 päiväsakkoa eli maksettavaa 1 800 euroa avunannosta vapaudenriistoon.

Oikeus velvoitti lisäksi isän ja isoäidin korvaamaan lapsen äidille kärsimyksestä 10 000 euroa, josta isoäidin korvausvastuu on 2 000 euroa.

Kaikki neljä tuomittua velvoitettiin korvaamaan nyt kouluikäiselle lapselle kärsimyksestä 2 000 euroa.

Oikeus velvoitti heidät maksamaan myös muita oikeudenkäyntiin liittyviä kustannuksia yli 1 300 euroa.

Juttua käsiteltiin Oulun käräjäoikeuden Kuusamon kansliassa elokuussa.