1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Video: Kääntääkö ruokoralli Saaristomeren ravinnevirran?

Moni Varsinais-Suomen vesillä liikkunut on saattanut kesän aikana hieraista silmiään. Mynälahdella on seilannut proomu kyydissään heinäkuorman näköinen lasti. Todellisuudessa kyse on ollut leikatusta ruovikosta ja sen kuljettamisesta pelloille.

Kotimaan uutiset
Ruovikkoa leikataan
Ruovikkoa korjataan Mynälahdella.

Alkuvuonna käynnistynyt ravinteiden kierrätystä edistävä Ruokopelto-hanke on synnyttänyt Mynälahdelle vipinää. Niittokone leikkaa rannan ruovikkoa, proomun kyydissä ruoko kulkee rantaan ja sieltä edellen pellon laitaan traktorilla.

Kun massan silppuaa, se on valmis sekoitettavaksi peltoon. Kesällä korjatussa ruovikossa on paljon typpeä, fosforia ja muita ravinteita. Kun massa viedään vesistöstä peltoon, alkaa ravinnevirta kulkea oikeaan suuntaan. Tällä menetelmällä peltojen valumat saadaan nollattua tehokkaasti.

– Minulta kysyttiin, haluanko kaislaa pellolle. Sanoin, että totta kai. Siitä tulee lisää kuohkeutta, juuret saavat lisää tilaa ja kosteus pysyy paremmin, sanoo maanviljelijä Markku Rannikko.

Ruoko pitää vielä murskata, jotta sen saisi muokattua tasaisesti peltoa parantamaan. Mikäli pilotti onnistuu ja muutkin viljelijät innostuvat uudesta maanparantajasta, alkaa ravinnevirta ihan oikeasti kulkea myös toisin päin.

– Kun saamme yritykset ja yhteiskunnan mukaan, saadaan kannattava ruokoketju toimimaan. Se pyörii itsellään. Sen jälkeen näkyy vain yhä tiheneviä ruokovirtoja mereltä maalle, sanoo toimitusjohtaja Tero Almi Rantapartureista.

Lue seuraavaksi