1. yle.fi
  2. Uutiset

Romuttamon kautta autokauppaan – palkkionnälkäiset hyökyivät ostoksille

Elokuussa rekisteröitiin yli 8 400 uutta henkilöautoa – jopa 12 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Valtion lupaamat romutuspalkkiot loppuivat autokaupoissa kesken viime viikolla.

talous
Autoja kierrätyskeskuksella.
Esa Huuhko / Yle

Autokauppiaat ovat olleet elokuussa selvästi kiireisempiä kuin viime kesän lopulla. Henkilöautojen ensirekisteröinnit kasvoivat kuukauden aikana peräti 12 prosenttia vuodentakaisesta. Yli 8 400 uuden auton hankinnan takana on omalta osaltaan romutuspalkkiokampanja. Se on luvannut vanhasta autosta 1 500 euroa hyvitystä.

Romuttamot eivät ole vielä koonneet yhteen tietoa elokuussa romutettujen henkilöautojen määrästä. Kun romutuspalkkioita alettiin jakaa heinäkuussa, vanhoja autoja vietiin kierrätettäviksi peräti 6 400. Kasvu on huomattavaa: edellisheinäkuussa romuttamoihin päätyi alle 5 300 autoa.

Kokeilulla on tavoiteltu autokannan uusimista, päästöjen vähenemistä ja liikenneturvallisuutta. Kampanjaan jyvitetyt kolme miljoonaa euroa loppuivat kesken viime viikolla, ja liikenneministeriö hakee siihen lisää rahaa syyskuun lisätalousarvioesityksessä.

Kampanjarahojen loppuminen on aiheuttanut autokaupoissa jonkin verran hämmennystä, sillä hyvityksiä oli määrä jakaa vuoden loppuun saakka. Epävarmuus kampanjan tilanteesta on saanut autoliikkeitä varovaisiksi uuden auton hintaa neuvoteltaessa.

Lue seuraavaksi