1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pelikonekeräilijä avasi aarreaittansa – katso video

Tamperelainen Pelikonepeijoonit-ryhmä lahjoittaa digitaalisten pelikoneiden ja pelien kokoelman Tampereelle perustettavaan Suomen ensimmäiseen pelimuseoon. Keräilijä Mikko Heinonen vei toimittajamme aikamatkalle kellarivarastoon.

Mikko Heinonen Pelikonepeijoonien varastossa
Videolla pelikonekeräiljä Mikko Heinonen esittelee tärkeimmän tietokoneensa.

38-vuotias media-alan yrittäjänä toimiva pelikonekeräilijä Mikko Heinonen joutui 6-vuotiaana sairaalaan ja sai silloin ensimmäisen kerran käteensä elektroniikkapelin. Yksinkertaisessa pelissä seikkailivat kissa ja hiiri.

– Sairaalasängyssä pelaaminen oli varmasti ensimmäinen pelikokemukseni. Isommassa mittakaavassa pelaaminen alkoi, kun sain ensimmäisen kotitietokoneeni vuonna 1985. Olin silloin 8-vuotias, Heinonen kertoo.

Pelikoneiden ja pelien keräilyharrastus lähti kunnolla käyntiin 90-luvun alussa.

Kirpputoreja ja realisointikeskuksia oli paljon ja niissä tietokoneita sekä pelikoneita myytiin pikkurahalla.

Mikko Heinonen

– Silloin kirpputoreja ja realisointikeskuksia oli paljon, ja niissä tieto- ja pelikoneita myytiin pikkurahalla. Jossain vaiheessa huomasin, että tässähän alkaa syntyä jo kokoelma. Oli järkevää alkaa järjestää aineistoa ja kerätä tietoisemmin kattavaa kokoelmaa.

Mikko Heinonen perusti Pelikonepeijoonit-ryhmän ja -verkkosivuston 90-luvun lopulla yhdessä Ville Heinosen ja Manu Pärssisen kanssa.

Pelikonekokoelma pääsee museoon

Pelikonepeijoonien kokoelmaan on vuosien saatossa kertynyt satoja laitteita ja tuhansia pelejä. Peijoonit lahjoittavat kokoelmansa Tampereelle museokeskus Vapriikkiin perustettavaan Suomen pelimuseoon.

– Vanhimmat digitaaliset pelikoneet ovat 1970-luvulta. Ensimmäinen kotikäyttöön tarkoitettu pelikonsoli on Magnavox Odyssey vuodelta 1972 ja tottakai kokoelmassamme on sekin, kertoo Mikko Heinonen.

– Elektromekaanisia pelejä tehtiin jo 60-luvulla, myös niitä meillä on.

Videolla Mikko Heinonen päästää toimittaja Leena Peltokankaan ja kuvaaja Antti Eintolan kurkistamaan kellarivarastoon.