1. yle.fi
  2. Uutiset

Mitta täyttyi vihapuheesta – MTV ja HS rajoittavat nettikommentointia

Keskustelujen lopettamista perustellaan vihapuheella ja keskustelun laadulla. Yle Uutiset ei ole muuttamassa toimintalinjaansa keskustelujen suhteen. Yle on rajoittanut jo pari vuotta vapaata kommentointia, koska se ei tuottanut rakentavaa keskustelua.

media
Kuvakaappaus Maikkarin keskustelupalstalta.
MTV / Yle

Useampi mediatalo on rajoittanut tiistaina juttujen kommentointimahdollisuutta verkkosivuillaan.

Helsingin Sanomien Nyt ja MTV perustelevat keskustelujen lopettamista lisääntyneellä vihapuheella ja keskustelun kehnolla laadulla.

Yle Uutiset ei ole muuttamassa linjaansa juttujen kommentoinnin suhteen, kertoo Uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja, päätoimittaja Atte Jääskeläinen.

– Olemme jo pari vuotta sitten rajoittaneet merkittävästi vapaata kommentointia verkossa, koska se ei tuottanut rakentavaa keskustelua. Nyt avaamme kommentoinnin vain erillisellä päätöksellä, ja kommentit luetaan aina ennen julkaisua, painottaa Jääskeläinen.

Yle avaa harvoin uutisiaan kommentoinnille, ja keskustelut moderoidaan. Sivuilla julkaistavia blogeja voi usein kommentoida. Esimerkiksi Jari Tervon maanantaina julkaistu blogi "Seitsemänsataatuhatta rasistia" on kerännyt lähes 600 kommenttia. Noin 20 prosenttia kommenteista hylättiin niiden asiattoman sisällön takia.

Yleensä kyse on joukkoistamisesta, jossa kysytään ihmisten mielipidettä rajattuun asiaan. Jääskeläisen mukaan verkkokeskustelu, johon toimitus osallistuu, ja jolla tähdätään journalistiseen lopputulokseen toimii paremmin.

– Verkkokommentoinnin toivottiin lisäävän demokratiaa ja avointa keskustelua yhteiskunnassa, mutta se on tuottanut meille pettymyksen. Varsinkin viime vuoden aikana keskustelu on muuttunut hyvin kärkeväksi ja aggressiiviseksi, jopa vihapuhetta sisältäväksi, toteaa Jääskeläinen.

MTV rajaa tiettyjä aihepiirejä

MTV sulkee toistaiseksi tiettyjen aihepiirien kommentoinnin sivuillaan.

Päätoimittaja Merja Ylä-Anttila kertoo (siirryt toiseen palveluun), että pakolaiskriisi on synnyttänyt ylikiihkeää kommentointia ja vihapuhetta MTV:n verkkosivuilla. Tästä syystä MTV Uutiset ei enää avaa turvapaikka- tai maahanmuuttoaiheisiin liittyvissä uutisissa kommentointimahdollisuutta.

– Musta-valkoinen suhtautuminen näihin asioihin on koventunut entisestään ja kielenkäyttö on kaukana asiallisesta. Mielestäni keskustelu on kärjistynyt ihan viime viikkoina syystä tai toisesta. Myös sen moderointi on erittäin vaikeaa, perustelee Ylä-Anttila.

Tähän asti MTV on avannut kaikki uutisensa kommentoitavaksi rikosjuttuja lukuunottamatta. Ylä-Anttila sanoo päätöksen olevan voimassa toistaiseksi. Samaan aikaan mietitään, miten moderointia voidaan nykyisestä kehittää.

Ylä-Anttila vakuuttaa MTV:n ja Nytin päätöksen osumisen samaan päivään olevan sattumaa.

– Ehkä tätä on ilmassa, koska myös muualla keskustelun kärjistyminen on havaittu. Trollaus- ja rasismikeskustelu, Immos-kohut ja muut vastaavat ovat tätä ruokkineet, sanoo Ylä-Anttila.

Hän kutsuu lopetuspäätöstä herätyspuheenvuoroksi.

– Halusin, että herättäisin huomaamaan, että myös sanoilla ja tavalla puhua on vaikutusta. Vihapuheesta on puhuttu paljon, mutta harvemmin siihen on mitään mahdollisuutta puuttua. Otimme nyt tämän keinon käyttöön, toteaa Ylä-Anttila.

Nyt lopettaa määräajaksi, Verkkouutiset ja Iltalehti MTV:n linjalla

Nyt.fin uutispäälikkö Jussi Pullinen (siirryt toiseen palveluun) kertoo kolumnissaan heidän lopettavan keskustelut kahdeksi viikoksi, ja tänä aikana toimituksessa pohdiskellaan, mikä niiden tulevaisuuden rooli voisi olla.

Sulkemista perustellaan nettikeskustelijoiden ylilyönneillä ja keskustelun heikolla laadulla.

Keskustelijat ovat Pullisen mukaan esittäneet paikkansapitämättömiä kommentteja ja palsta on täyttynyt huutamisesta. Juttujen haastateltavia ja toimittajia on myös nimitelty asiattomasti ja uhattu vahingoittaa.

Pullinen myös pohtii moderoitujen keskustelujen mielekkyyttä nykyaikana. Sosiaalisessa mediassa kun voi keskustella ja kommentoida vapaasti.

MTV:n ja Nytin ilmoituksen jälkeen myös muu media päätti tehdä jotain verkkokeskustelun vihapuheelle.

Myöhemmin tiistai-iltana Verkkouutiset (siirryt toiseen palveluun)kertoi sulkevansa maahanmuuttoon liittyvien uutisten kommentoinnin. Syynä on pakolaiskeskustelun karkaaminen käsistä.

Iltalehti (siirryt toiseen palveluun)ei edelleenkään avaa kommentointia tiettyjen juttujen yhteyteen, ja tehostaa samalla keskusteluidensa (siirryt toiseen palveluun) moderointia. Kommentointimahdollisuus on rajattu pois muun muassa maahanmuutosta, uskonnosta ja muista arkaluonteisista aiheista.

LISÄTTY 21.20 Verkkouutisten ja Iltalehden toimet.

Lue seuraavaksi