Alvar Aallon suunnittelema Lappia-talo on nyt parempi kuin uusi

Lappia-talon remonttia on tehty Rovaniemellä kuin sitä kuuluisaa Iisakin kirkkoa: pitkään ja hartaasti. Remonttia on puuhailtu viime vuosikymmeneltä asti, mutta käytännön töitä ei päästy aloittamaan kuin vasta pari vuotta sitten. Nyt talo on kuin uusi - jos ei jopa parempi.

Kotimaa
Lappia-talo
Rovaniemen tilaliikelaitoksen johtajaa Pekka Latvalaa haastattelee Jyri Tynkkynen. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Yksi Rovaniemen tärkeimmistä maamerkeistä, Alvar Aallon suunnittelema Lappia-talo on taas kuin uusi. Parin vuoden remontti on valmis pieniä loppuviilauksia lukuunottamatta, sanoo Rovaniemen tilaliikelaitoksen johtaja Pekka Latvala.

– Vielä pieniä säätöjä tehdään sisällä tuossa syksyn aikana. Teatterin väki on päässyt muuttamaan takaisin Lappia-taloon jo elokuun alussa, ja näytökset alkavat pyöriä syyskuun lopulla.

Lappia-talon remontti jouduttiin aikanaan paloittelemaan pienempiin osiin, koska yhdelle jättiurakalle ei löytynyt tarpeeksi edullista tekijää. Jälkikäteen ajateltuna paloittelusta oli muutakin hyötyä kuin alhaisempi hintalappu.

– Siinä mielessä se on ollut positiivista, että pääosin toteuttajat ovat olleet paikallisia elikkä rovaniemeläisiä tai lappilaisia tai pohjoissuomalaisia yrityksiä.

Kustannukset ovat pysyneet kurissa

Rahaa meni suurin piirtein yhtä paljon kuin laskettiinkin. Tosin aivan ensimmäiseen kustannusarvioon piti laittaa suunnitelmien tarkennuttua pari miljoonaa lisää, eli kustannusarvio kipusi työn jo alettua reilusta 18 miljoonasta eurosta yli 20 miljoonaan.

– Kaikki urakat on vastaanotettu ja taloudellinen loppuselvitys tehdään nyt tässä syksyn aikana. Jos mitään isoja yllätyksiä ei tule, me olemme edelleen 20,5 miljoonan euron tasossa.

Iso osa kustannuksista kului teatterin esitystekniikkaan. Ilman kallista tekniikkaa remontin hinta oli vain pari tuhatta euroa neliöltä, Latvala laskee.

Paraneeko saliääni?

Yksi iso käyttäjä Lappia-talolle on Rovaniemen teatteri, joka joutui lähtemään evakkoon jo vuonna 2011 eli jo pari vuotta ennen kuin rakennustyöt alkoivat. Teatteri sai remontissa muun muassa lisää tilaa rakentaa lavasteita.

Teatterilaiset ovat mananneet Lappia-talon ison Tieva-salin huonoa akustiikkaa vuosia. Syksy näyttää, kuinka paljon saliääneen saatiin parannusta.

– Meillä on ollut kuitenkin tässä hyvät suunnittelijat, voisiko sanoa jopa, että Suomen parhaat suunnittelijat. Ennen kaikkea esitystekniikkaan eli ääneen ja valoon on tullut merkittävä parannus.