Hyppää sisältöön

Tuulipuistojen rakentaja: "Kahden kilometrin suojaraja tuulivoimalle on järjetön"

Porin kaupunki päätti eilen, että tulevaisuudessa tuulivoimaloita rakennetaan vain yli kahden kilometrin päähän asutuksesta. Päätös on paha takaisku tuulivoimayhtiöille. Sen uskotaan kaatavan useita projekteja varsinkin, jos rajoituksia asetetaan myös muissa kaupungeissa.

Kuva: Yle

Suomen Tuulivoimayhdistys (STY) pitää kilometrirajojen asettamista tuulivoimaloiden rakentamiselle suurena takaiskuna koko alalle. Toiminnanjohtaja Anni Mikkonen kokee, että Porissa tehty linjaus on ristiriidassa valtioneuvoston tuoreen asetuksen kanssa. Ala ehti vasta viime viikolla iloita uusista melutason ohjearvoista, jotka mahdollistavat STY:n mukaan tuulivoiman ja asutuksen yhteensovittamisen.

Porissa kaupunki päätti eilen, että tulevaisuudessa tuulivoimalat rakennetaan vain yli kahden kilometrin päähän lähimmästä asutuksesta. Tuulivoimaloita rakentavassa Tuuliwatti Oy:ssä päätöstä ei katsota hyvällä.

– Emme näe tällaisessa kilometrirajassa mitään järkeä. Ääntä mitataan desibeleissä ja lainsäädäntökin nojaa niihin, ei kilometreihin, tuulivoimapäällikkö Antti Kettunen toteaa.

Uhka tuulivoiman tulevaisuudelle

Antti Kettusen mukaan Porin mallin leviäminen muualle maahan olisi alalle kohtalokasta.

– Monet hankkeet kaatuisivat tai supistuisivat huomattavasti. Vaikka Suomi on harvaan asuttu maa, kilometrimäärä rajoittaisi rakentamisen hyvin pienille ja harvoille alueille. Käytännön leviäminen muualle maahan olisi negatiivinen signaali koko tuulivoiman tulevaisuudelle, Kettunen pohtii.